Luomusoppaa ja mietteitä laadukkaasta ruoasta

Published 29.5.2014 by ainosalminen

Tänään keittiössä! Herkullista keittoa jälleen kerran aivan sattumalta, niistä aineista, joita jääkaapin vihanneslaatikosta löytyi.

Näinhän se yleensä aina menee. Reseptejä tulee luettua kirjoista ja blogeista, mutta lopulta sitä sitten aina sopantekoon ryhtyessä käsillä on vain random-aineksia, joista jonkun ihmeen taikaloitsun avulla syntyy samettisia, kauniinvärisiä, hyvänmakuisia, oikean konsistenssin omaavia herkkuja! Näin myös tänään.

Keitän vihannekset aina aika pienessä vesimäärässä, ei anna luonne myöten heittää ihanaa lientä pois. Mieluummin lisään vettä, jos sopasta uhkaa tulla muusia.

Päivän keitto

  • nippu luomuporkkanoita
  • viiden pienen kesäkurpitsan sisus
  • pakastimesta parsakaalipussin jämät (olisko ollut tuollaiset 300g)
  • mausteeksi riisin ja pastan keittoveden maustamiseen tarkoitettu liemikuutio

Keitin vihannekset pehmeiksi ja soseutin.

Kesäkurpitsoista vain sisukset siksi, että eilen käytin ulommat osat ja paistoin ne « al dente » pannulla muutaman kirsikkatomaatin ja valkosipulin kera grillipihvien seuraksi. Tälla tavoin valmistettuina kesäkurpitsat pysyvät napakoina eikä mitään mene hukkaan, kun sisuksen käyttää soppaan tai esim. uunipaprikoiden täytteeksi.

Keiton valmistuttua harmittelin, etten ollut huomannut heittää sekaan rukolaa, jonka ostin lennosta tiistai-iltana tien varren luomumyyntipisteestä. Laitoin sitä sitten koristeeksi ja nappasin samalla pari vartta suuhuni. JÖSSES!!! Olipa todella pikanttia ja sinappista tämä luomurukola. Wasabiefektiä parhaimmillaan/pahimmillaan – yht’äkkiä olinkin mielissäni, etten heittänyt koko punttia sopan joukkoon. Tässäkin sattuma taas pelasti kokin kunnian 🙂

Kuva

Tuo tienvarren luomumyymälä Beggenin stadionin kulmalla on aivan ihana. Myymälä-sanan käyttäminen tässä yhteydessä on kylläkin liioiteltua. Kyseessä on yhden myyntipöydän tori, johon tuotteet tulevat sadonkorjuuaikaan pelloilta tien toiselta puolelta tai paikallisilta ja lähialueiden luomutuottajilta (Saksasta, Belgiasta ja Hollannista) sekä sesongin mentyä välillä hieman kauempaakin. Täältä olen saanut mm. 10 minuuttia ennen ostohetkeä maasta nostettua parsaa. Todellista lähiruokaa!! Vinkkinä paikallisille: täällä myytävät oman kasvimaan tomaatit ovat extraa!! Lisätietoja Co-laborin sivuilta.

Paikka on auki tiistaisin 14 – 18 ja perjantaisin 8 -13.40 (tarkkaa touhua!!). Keskiviikkona ja lauantaina myyntiä Place Guillaumen torilla ja torstaisin Dudelangessa.

Co-labor tarjoaa myös mahdollisuuden tilata vihannes – ja/tai hedemäkorin, viikoittain tai kahden viikon välein. Aion taas syyskuusta alkaen tilata itsellenikin. Olen tätä kokeillut ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten ja olin todella tyytyväinen.

Paikallista luomua on mahdollista ostaa myös suoraan tuottajalta nimeltä Les Paniers de Sandrine. Täällä aion käydä tutustumassa, olen seurannut tilan Facebook-sivua  ja omistajat vaikuttavat todella innostuneilta asiastaan. Monia muitakin paikkoja löytynee, asiaan tutustuminen on käynnissä.

Näin, luomusoppaa ja luomutuotantoa. Luomutuotteiden saatavuus on mielestäni täällä Luxemburgissa vähintäänkin kohtuullinen. Liekö syynä edelläkävijämaa Saksan läheisyys. Vertaan tätä nyt viimeviikkoiseen kokemukseeni Suomessa, pienellä paikkakunnalla, suurimpien kaupunkien ulkopuolella, sen kuuluisan kehä kolmosen takana. Vihannesvalikoimat eivät olleet hääppöiset ja luomua sai lihahyllyllä etsiä suurennuslasin kanssa. Perunaa ja tarjousjauhelihaa. Sitä kaksi Suomen päivittäistavaramarkkinoita hallitsevaa ketjua kuluttajille tarjoavat. Rahalla saa ja hevosella pääsee, sanottiin minun nuoruudessani. Sama pätee edelleen. Laadukkaan ruoan perässä saattaa joutua ajamaan kymmeniä kilometrejä, eikä se ole kaikille taloudellisesti mahdollista. Nettikaupat tekevät tuloaan, mutta eivät nekään ole jokamiehen ulottuvilla.

Tässä tilanteessa ollaan, kun sekä tuotantopuoli että vähittäismyynti on harvojen käsissä. Muutosta tarvitaan. Kuluttajat barrikadeille!! 

 

 

 

One comment on “Luomusoppaa ja mietteitä laadukkaasta ruoasta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ei kai taas

Suomi Kypros Sveitsi

H niin kuin Hausfrau

- ja joskus vähän muutakin

Jaa määkö Pariisitar?

Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

Mielilandia

- ja joskus vähän muutakin

Martan matkassa

- ja joskus vähän muutakin

Viherjuuria

- ja joskus vähän muutakin

ANI KELLOMÄKI

KOKOVARTALOFIILIS

kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

- ja joskus vähän muutakin

Ajatuksia Saksasta

- ja joskus vähän muutakin

%d bloggaajaa tykkää tästä: