Hyvää työmatkaa!

Published 26.6.2014 by ainosalminen

IMG_0439

Tänään lähdin töihin avomieheni asunnolta Ranskan puolelta. Kilometrejä tulee sieltä noin 30 ja sunnuntailiikenteessä matkaan menisi tuollaiset 17 minuuttia. Tänään meni sitten tunti ja 15 minuuttia. Onneksi sieltä ei tule lähdettyä usein, ja kun elokuussa viimeisetkin muuttotavarat on raahattu rajan yli minun asuntooni, tämä ruuhkassa köröttäminen loppuu.

IMG_0438

Ei voi kuin ihmetellä, ja samalla ihailla, ihmisten kärsivällisyyttä. Luxemburgiin tulee arkisin naapurivaltioista Ranskasta, Saksasta ja Belgiasta noin 160.000 työntekijää, näistä puolet Ranskasta. Vaikka työajat eivät kaikilla olekaan aivan samat, ovat työmatkaruuhkat aamuisin ja iltaisin pöyristyttävät. Siihen syssyyn kun sitten vielä sattuu kolari tai kaksi, tietöitä tai rengasrikosta kärsivä jättirekka, niin kaaoksen ainekset ovat valmiit. Talvella oman mausteensa soppaan tuo jostain syystä aina ”yllättäen” satanut lumi. Vaikka täällä on ”talvirengaspakko”, aina löytyy niitä, jotka luistelevat kesärenkaissa ja hidastavat muiden menoa. Talvirengaspakko lainausmerkeissä sen vuoksi, että jäisen tai lumisen kelin sattuessa, jos aiheutat onnettomuuden, ajat kolarin tai haittaat muuta liikennettä kesärenkailla varustetulla autolla, saat sakot – kokonaista 74 euroa! Itse vaihdan aina marraskuussa viimeistään talvirenkaat alle. Eipähän sitten tule niitä paniikkiaamuja, jolloin maa on luminen ja autotallinedusta jäinen.

Hallitus etsii kuumeisesti ratkaisuja ruuhkien helpottamiseksi. Rajatylittävät bussilinjat, kimppakyydit ja liityntäpysäköinti eivät enää riitä. Tulevaisuusvisioissa on mainittu mm. Luxemburgin kustantamat jättiparkit Ranskan puolelle. Jotta auton jättäminen parkkiin olisi houkuttelevaa, pitäisi myös bussikuljetuksen hinnan olla ns. ”kohdallaan”. Nykyinen hallitus on ryhtynyt rivakasti toimeen monen muunkin asian suhteen  (mm. homoliittojen laillistaminen vain puoli vuotta hallituksen muodostamisen jälkeen!!) , joten lienee lupa tässäkin odottaa liikenneministeriöltä jotain konkreettista.

Tuohon rajatylittävään työmatkaliikenteeseen palatakseni, mielenkiintoista statistiikkaa: keskimääräinen työmatka on 44 km, johon kuluu noin 50 minuuttia; 80 % on liikenteessä autolla, loput luottavat bussiin ja junaan. Nämä ”frontaliers” muodostavat 44 % työvoimasta Luxemburgissa. He maksavat veronsa Luxemburgiin ja saavat täältä sosiaaliturvansa. Tutkimusten mukaan frontalieerit jättävät runsaasti rahaa Luxemburgiin tekemällä ostoksia, käymällä lounastunnilla ravintoloissa tai kuntosalilla sekä tietenkin ostamalla täällä naapurimaita huomattavasti edullisempia tuotteita, kuten savukkeita, alkoholia ja polttoaineita. Kokolailla win-win -tilanne. Tässä tulee väkisinkin mieleen taannoinen keskustelu Suomessa töissä käyvien virolaisten sosiaaliturvasta, yhtä pienisieluista nipotusta kuin nyt tämä eilinen Eduskunnan lakivaliokunnan tyrmäys sukupuolineutraalille avioliitolle (KYLLÄ,  näin Suomessa, ks. yllä mitä katolisessa ja vanhoillisena pidetyssä Luxemburgissa tehtiin!!)

flickr-27004488-hd

Huomenna onkin taas ihan normiaamu, ja oletan työmatkaan menevän tuollaiset 25 minuuttia. Ennen lähtöä kuitenkin kurkkaan aina netistä viimeisimmän liikennetiedotteen, ja valikoin reittini sen mukaisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ei kai taas

Suomi Kypros Sveitsi

H niin kuin Hausfrau

- ja joskus vähän muutakin

Jaa määkö Pariisitar?

Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

Mielilandia

- ja joskus vähän muutakin

Martan matkassa

- ja joskus vähän muutakin

Viherjuuria

- ja joskus vähän muutakin

ANI KELLOMÄKI

KOKOVARTALOFIILIS

kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

- ja joskus vähän muutakin

Ajatuksia Saksasta

- ja joskus vähän muutakin

%d bloggaajaa tykkää tästä: