Lautasella tänään

Published 13.7.2014 by ainosalminen
IMG_0469

Näistä on hyvä aamupala tehty!

Huomenta! Tänään on päivä polkaistu käyntiin perinteisesti mustikkahyveellä. Nämä hyveet, soseet ja proteiinisorbetit – miten niitä sitten haluaakaan nimittää – ovat löytäneet tiensä meikäläisen keittiöön mm. Kukka Laakson blogista. Kyseessä on yksinkertaisesti smoothie, josta on nesteet vähennetty minimiin. Tuloksena paksumpi, lusikoitava versio. Parhaimman konsistenssin saa ehdottomasti kun aineksissa on mukana sekä avokadoa että jäisiä tai puolisulaineita marjoja, vähän riippuen siitä, miten tehokkaasti käytössä oleva tehosekoitin jaksaa vääntää. Avokado tuo soseeseen pehmeyttä ja ihanan rakenteen, jäiset marjat viileyttä.
Kukka Laakson blogissa on aiheesta kattava selostus ja mukavia reseptejä. Näitä on muuallakin netissä pilvin pimein!
Itselläni perusversioon tulee pari desiä pakastemarjoja, pieni banaani, puolikas avokado, annos maustamatonta proteiinijauhetta, puoli ruokalusikallista ohranorasjauhetta ja ruokalusikallinen psylliumia ja aina, ihan aina tuoretta INKIVÄÄRIÄ. Joskus lisään joukkoon myös ruokalusikallisen chia-siemeniä ja/tai kourallisen baby-pinaattia. Teemaa voi varioida loputtomiin. Kuten sanottu, vain hieman vettä joukkoon, jotta koostumus pysyy lusikoitavana. Sitten koko komeus kaadetaan kulhoon ja koristellaan raastetulla kookospähkinällä ja kaakaonibseillä.
Olen joskus huvikseni laskenut annoksen kalorit. Keskimäärin tässä ollaan siellä 500 kalorin hujakoilla, elikkä tällä pärjää aivan loistavasti myöhäiseen lounaaseen asti. En ole vielä ehtinyt kyllästymään tähän aamupalaan, vaikka olen noudattanut samaa kaavaa lähes vuoden. Toki työmatkoilla ja muissa tilanteissa, joissa ei ole saatavana tarvittavia aineksia tai välineistöä, tulee syötyä ihan muita juttuja. Tästä aamupalasta on myös helppo varioida kevyempiä smootheja välipalaksi.

Lounaaksi kotikeittiössä voi syntyä vaikkapa höyrytettyä kalaa ja fenkolisalaattia. Lohta, turskaa tai pallasta, kaikki käy. Yleensä otan sitä, mikä kaupan kalatiskissä näyttää hyvältä.

IMG_0452

Höyrytysritilä paistokasariin, pala leivinpaperia kalan alle ja mausteet päälle. Kansi kiinni, ja kala on valmista muutamassa minuutissa. Tässäkin voi varioida sen mukaan mitä mausteita on käsillä. Yksi omista suosikeistani  on mangocurry, jota käytin mm. tässä kuvassa olevaan kalaan. Valkoiseen kalaan sopii muutenkin mielestäni värikkäät ja voimakkaat mausteet – intialaista tandoorijauhetta tai marokkolaista ras-el-hanoutia.

IMG_0458

Lisukkeeksi sopii aivan yhtä värikäs fenkolisalaatti. Fenkoli ohuiksi siivuiksi vaikkapa mandoliinilla, sekaan sellerinvartta, omenaa ja verigreippiä. Mausteeksi laitoin vain suolaa ja hieman oliiviöljyä. Greipin hapokkuus korvaa viinietikan. Tätäkin koostumusta ja maustamista voi tuunata oman makunsa mukaan. Tarkkoja määriä ei ole antaa, yleensä maistelen ja haistelen ja katselen miltä vaikuttaa.

Tältä lopputulos näytti: ei hullumpaa vaikka itse sanonkin!!

IMG_0462

Illalliseksi näin viikonloppuna – varsikin sunnuntaisin, jolloin inspiraatio on karahtanut kiville  – on helppoa hakea huoltoaseman pihalle parkkeeraavasta Franssensin chicken on wheels – myymäläautosta kunnon grillattu maalaistipunen. Siitä riittää sitten vielä seuraavan päivän lounaallekin, sen verran tuhdissa lihassa nämä linnut ovat! Tänään kana saa seurakseen bataattiranskalaisia ja vihreää salaattia. Ja kenties jotain sävykkään punaista lasin pohjalle…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ei kai taas

Suomi Kypros Sveitsi

H niin kuin Hausfrau

- ja joskus vähän muutakin

Jaa määkö Pariisitar?

Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

Mielilandia

- ja joskus vähän muutakin

Martan matkassa

- ja joskus vähän muutakin

Viherjuuria

- ja joskus vähän muutakin

ANI KELLOMÄKI

KOKOVARTALOFIILIS

kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

- ja joskus vähän muutakin

Ajatuksia Saksasta

- ja joskus vähän muutakin

%d bloggaajaa tykkää tästä: