Blogit, joita seuraan

Published 4.12.2014 by ainosalminen
IMG_1214

Pala Berliinin muuria Euroopan parlamentin edustalla Brysselissä.

 

Viime päivinä olen taas saanut nauttia suuresti lukemieni blogien hyvästä sisällöstä. Blogeja on moneen makuun. On treeniblogeja, ruokablogeja, lifestyleä, matkailua, ulkosuomalaisten kirjoituksia ja kirjablogeja – vain muutamia mainitakseni. Yksi blogi antaa vinkin toiseen ja lehdistökin välillä tuo esiin bloggaajia. Uusi mielenkiintoinen blogi on usein vain klikkauksen päässä.

Miten olen päätynyt lukemaan esim. omalla sivullani listaamiani blogeja? Niin, hyvä kysymys. Mistähän tämä minun blogi-innostukseni alkoi? Vielä pari vuotta sitten sana ”blogi” oli minulle uusi ja tuntematon. Varmaankaan en ole hakemalla hakenut netistä juuri blogeja luettavaksi, vaan olen sattumalta törmännyt blogiin, joka on vienyt mukanaan. Sieltä sitten pikkuhiljaa toiseen ja kolmanteen. Uskon tuolla virtuaalimaailmassa olevan vielä monia tutustumisen arvoisia sivuja. On hienoa aina silloin tällöin yllättyä ja löytää uutta kivaa lukemista. Onhan hyvä blogi muutakin kuin vain lukemista. Kyse on myös kommunikaatiosta, esim. kommentoinnin kautta, kiinnostavien ihmisten elämään kurkistamisesta ja välillä silkasta uteliaisuudesta.

Mikä niissä ”hyvissä” blogeissa vetää?

  • Ihan tärkeimmäksi nousee kiinnostava sisältö. Se voi olla juttua jostain minulle aivan uudesta asiasta tai hyvinkin tuttua tarinaa, joka liippaa läheltä omia kokemuksia. Bloggaaja osaa tuoda esille uusia, mielenkiintoisia näkökulmia jo ehkä kuluneisiinkiin teemoihin tai innostaa tutustumaan uusiin juttuihin.
  • Huoliteltu kielenkäyttö. Moni bloggaaja on siviiliammatiltaan kirjoittaja, toimittaja tai muuten harjaantunut kielenkäyttäjä. Blogit ovat päivittäistä lukemista, en toki odota niiltä kaunokirjallisia piirteitä. Hyvä suomen kielen taito on kuitenkin tärkeää pitkässä juoksussa blogia seuratessani, kielen ammattilainen kun olen itsekin. Murrekirjoitusta on myös kiva lukea. Persoonallisen ja jopa hieman omalaatuisenkin ilmaisutavan omaavat kirjoittajat ovat yhtä lailla miellyttävää lukemista.
  • Itsensä peliin laittaminen. Aito ja rohkea kirjoittaminen. Hyvä bloggaaja antaa itsestään, mutta osaa myös vetää yksityisyytensä rajat. Monista asioista voi kirjoittaa hyvinkin henkilökohtaisesti mutta samalla etäisyyttä ottaen. Joidenkin juttujen taas olisi hyvä antaa hautua mielessä ja antaa tunteiden vuoristoradan hiljentyä ennen kynään tarttumista.
  • Asiasisällön riittävyys. Mieluummin luen kerran viikossa jotain hieman mietitympää tekstiä kuin pakkopullan omaisesti joka päiväksi tekstiä suoltavaa konetta. Monet hyvinkin suositut bloggarit tuntuvat pitävän hirveän tärkeänä kirjoittaa joka päivä – kenties pelosta, että lukijat muuten ehtivät tässä kiireisessä maailmassa siirtyä fanittamaan muita blogeja.
IMG_0424

Maailman aids-päivää vietetään 1. joulukuuta.

 

Näiden seikkojen vastakohdat tietenkin ovat sitten niitä tekijöitä, joiden vuoksi en lähde blogia seuraamaan. Joskus ihan harmittaakin, kun kirjoittaja vaikuttaa mielenkiintoiselta tyypiltä ja hänellä tuntuu olevan asioista sanottavaa, mutta luvattoman huono suomen kieli, rektio hunningolla ja pilkut miten sattuu…. ei, minä en pysty sellaista lukemaan. Miksi lukisinkaan, kun ei ole pakko ja parempaakin on tarjolla. Toisilla kielenkäyttö voi olla oikein mallikasta, mutta päivittäin tai useasti viikossa kirjoittavalla ei aina ole paljon uutta tarjottavaa lukijoille. Kevyttä, helppoa, toistuvaa kerrontaa – samat jutut uusissa kuorissa päivä toisensa jälkeen. Vähän kuin saippuasarja alkuillasta.

Kirjoittajista sen verran, että seuraamieni blogien kirjoittajat ovat aika kirjavaa porukkaa. Ikähaarukka on laaja, nuorimmat vähän päälle kaksikymppisiä, vanhimmat jopa minua vanhempia 🙂 Erilaisia elämäntilanteita ja -kohtaloita. Joukosta löytyy nuoria äitejä, keski-ikäisiä rouvia, itseni lailla ulkomaille lähteneitä, perheellisiä ja perheettömiä. On laihduttajia ja muskelimimmejä, asiantuntijoita ja amatöörejä. Yllättävää, miten löydän tarttumapintaa hyvinkin erilaisiin ihmisiin heidän kirjoitustensa kautta. Hyvää bloggaajaa seuraa mielellään, vaikka blogin aihepiiri välillä eläisi voimakkaastikin kirjoittajan elämäntilanteen mukaan.

IMG_0812

Blogiemäntä kesäisessä Helsingissä.

 

Suomessakin firmat ja tuotemerkit ovat heränneet käyttämään bloggareita tuotteidensa mainostajina ja lehdet palkkaavat heitä listoilleen. Se mikä minua tässä häiritsee lukijana on se, että piirien ollessa aika pienet huomaa joutuvansa monesti lukemaan lähes identtisiä postauksia. Varsinkin fitness- ja treenibloggarit työntävät eetteriin lähes kellon tarkkuudella saman tuotteen esittelyä tai kertomuksiaan osallistumisestaan tietyn firman kutsutilaisuuteen. On samat jutut, samat kuvat ja samat reseptit, mainospuheet ja arvonnat. On käynyt niinkin, että seuraamani ”harrastelijabloggari”, josta on maineensa myötä tullut puoliammattilainen, on jotenkin vallan unohtanut oman linjansa ja sen, minkä takia hän suosionsa saavutti. Hän on muttunut yhteistyöpostauksia tehtailevaksi puhuvaksi pääksi.

Oli miten oli, bloggaaminen on varmasti tämän vuosikymmenen juttuja. Hienoa, että meille kaikille, jotka haluamme kirjoittaa, on tällainen mahdollisuus. Hienoa myös, että meitä on niin paljon ja erilaisia, että kaikille blogosfäärissä seikkaileville löytyy varmasti jotain kiinnostavaa ja inspiroivaa lukemista. Tarinoita, tosijuttuja, huumoria, kokemuksia – elämää ja ihmisiä.

Sivupalkista löydät blogeja, joita seuraan säännöllisesti. Muitakin löytyy, enemmän tai vähemmän satunnaisesti tai sattumalta. Klikkaa menemään! Itse klikkasin tänään uutuutena Kotus-blogiin 🙂

(Juttua värittämässä satunnaisia kuvia)

IMG_1139

Auringonlasku kotiparvekkeella muutama viikko sitten.

 

2 comments on “Blogit, joita seuraan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ei kai taas

Suomi Kypros Sveitsi

H niin kuin Hausfrau

- ja joskus vähän muutakin

Jaa määkö Pariisitar?

Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

Mielilandia

- ja joskus vähän muutakin

Martan matkassa

- ja joskus vähän muutakin

Viherjuuria

- ja joskus vähän muutakin

ANI KELLOMÄKI

KOKOVARTALOFIILIS

kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

- ja joskus vähän muutakin

Ajatuksia Saksasta

- ja joskus vähän muutakin

%d bloggers like this: