DASH-dieetti

Published 14.1.2015 by ainosalminen

IMG_1373

Viime viikon terrori-iskut ja niiden jälkipyykki ovat edelleen uutisten pääaiheena, eikä loppua asian käsittelylle näy. Iskujen uhrit on saatettu haudan lepoon, Ranskan hallitus suunnittelee kuumeisesti uusia toimia terroristien varalta ja maassa odotetaan innolla Charlie Hebdo -lehden uusinta numeroa. Lehti ilmestyi tänään, ja siitä on 60 000 kappaleen normaalipainoksen sijasta otettu kolmen miljoonan kappaleen painos! Tämäkään ei ollut tarpeeksi. Uutisissa kerrottiin painoksen loppuunmyydyn jo aamun ensi tunteina. Uusi, kahden miljoonan lisäpainos on tulossa. Luxemburgissa lehteä joudutaan odottamaan torstaihin tai jopa pidempään, sillä etusijalla ovat Ranskan markkinat. Yritin itsekin saada lehden käsiini, mutta esimerkiksi täällä parlamentin rakennuksessa olevat kaksi lehtikioskia eivät maanantaina iltapäivällä enää ottaneet tilauksia vastaan, niitä kun oli jo huomattavasti enemmän kuin mitä lehtiä oli tulossa. Kuten moni muukin, olisin mielelläni ostanut itselleni tuon historiallisen painoksen muistoksi ja kannatuksen vuoksi.

Siirrytään nyt kuitenkin näistä päivänpolttavista tapahtumista takaisin oman navan tuijotteluun eli ruokavaliomuutokseen, joka on kääntänyt Dukan-dieettini lähes päälaelleen. Tarkoituksena oli joulun jälkeen siirtyä hieman värikkäämpään ja laaja-alaisempaan syömiseen Välimeren dieetin myötä. Kiloja on vielä muutama pudotettavana, mutta proteiinipainotteinen ruokailu alkoi jo ottaa päähän, samoin vähäinen hedelmien määrä. Näin keskitalvella varsinkin mandariinit ja klementiinit ovat parhaimmillaan ja vastustamattoman herkullisia enkä halua jäädä niistä paitsi.

Vuosittainen lääkärintarkastus kuitenkin toi pienen sivujuonteen tähän aikomukseeni. Mitään hälyttävää ei tutkimuksissa käynyt ilmi, mutta kolesteroli ja verenpaine ovat molemmat sillä mallilla, että ruokalautaselta on nyt karsittava liiat rasvat ja suolat, ettei tilanne karkaa käsistä. On pyrittävä tyydyttävältä tasolta normaalille. Lääkärini oli oikein luottavainen sen suhteen, että ruokavaliota hieman justeeraamalla, muutaman kilon pudotuksella ja suolan määrän tarkkailulla tilanne normalisoituu hienosti. Toivotaan näin.

Ei näin!

Ei näin!

Joulun ja uudenvuoden herkuttelujen jälkeen oli jo muutenkin hyvä palata taas tasapainoiseen syömiseen. Kuinka ollakaan, Hesari kirjoitti sivuillaan runsas viikko sitten Dash-dieetistä. Enpä ollut moisesta koskaan kuullutkaan, vaikka montaa ruokavaliota on tullut kokeiltua tai ainakin niihin tutustuttua paperilla. Dash ei paljoa eroa Välimeren ruokavaliosta, voisi melkein sanoa sen olevan vähäsuolainen ja vähempirasvainen versio siitä. Dash on kehitetty USA:ssa ensisijaisesti verenpainetaudin ehkäisemiseen ja parantamiseen, mistä nimikin kertoo DASH= Dietary Approaches to Stop Hypertension. Laihtuminen tulee siinä sivutuotteena.

Dashin positiiviset vaikutukset verenpaineeseen – se lupaa vähintään muutaman yksikön pudotuksen, mikä minulle jo riittäisikin – perustuvat todella alhaiseen suolan (ja siten natriumin) saantiin ja toisaalta verenpainetta luontaisesti alentavien kaliumin, kalsiumin ja magnesiumin lisäämiseen ruokavaliossa. Näitä viimeksi mainittuja on runsaasti juuri vihanneksissa ja hedelmissä sekä maitotuotteissa. Suolan määräksi suositellaan kolmea grammaa vuorokaudessa. Suomalaisten keskimääräinen suolansaanti on lähes 10 grammaa, joten jos oma kulutukseni on myös noissa lukemissa, niin parantamisen varaa todellakin on!

Omat sudenkuoppani suolan suhteen ovat varmaankin juusto, leikkeleet, kylmäsavulohi sekä sormisuolan ripottelu pihvien päälle. Toisaalta, jos on totta, että pöytäsuolan osuus on vain 20% kokonaiskulutuksesta ja että suurin yksittäinen suolanlähde on leipä ja einekset, niin ehkä sijoittaudun kulutuksellani alle tuon keskiarvon. Tätä blogia lukeville ja minut tunteville lienee selvää, ettei eineksiä omassa ruokapöydässäni näy. Koska elintapani ovat mielestäni vähintäänkin kohtuullisella tolalla, niin yritän keskittyä tuohon suolaan ja rasvojen laatuun. Arkiliikuntaa ja kevyitä lenkkejä olisi myös hyvä lisätä.

Näitä vain vähän...sniff!

Näitä vain vähän…sniff!

Ensimmäisinä toimina olen vaihtanut pikkupaheeni riisikakut suolatomaan versioon, kokkailen lähes suolattomasti enkä lisää suolaa pöydässä. Sekä salaatissa että kalaruokien seurana sitruuna auttaa kivasti korvaamaan suolaa, olen huomannut! Perjantaiaamuksi tilasin lähikaupasta erittäin vähäsuolaista leipää (alle 0.3g/100g). Leipä on vehnän ja rukiin sekoitusta, mikä ei ole aivan ihanteellinen kombinaatio, mutta toinen vaihtoehto oli täysvehnäinen valkoinen leipä. Pitää vielä toki tutustua muiden leipomoiden ja markettien tarjontaan. Kenties jostain löytyisi vähän rouhevampaa siemenleipääkin vähäsuolaisena.
Lähetin s-postia myös parlamentin työpaikkaruokaloista vastaavalle taholle ja odotan vastausta kysymykseeni, minkälaisia suolastandardeja keittiöissä noudatetaan. Toistaiseksi jatkan omien eväiden syömistä, mutta ennen kesää ilmeisesti toteutuva muutto tarkoittaa sitä, että minulla ei jatkossa tule olemaan käytössäni pientä ja erittäin hyödylliseksi osoittautunutta keittiötä. Joudun siis siirtymään ruokalan armoille muulloinkin kuin työmatkoilla.
Tällainen terveysprojekti siis menossa vuoden 2015 aluksi. Tästä tulee varmaankin päivitystä useammankin kerran. Pysykää linjoilla!

 

 

Tästä se taas lähtee, jokaperjantaisesta luomukorista runko aterioille.

Tästä se taas lähtee, jokaperjantaisesta luomukorista runko aterioille.

 

2 comments on “DASH-dieetti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ei kai taas

Suomi Kypros Sveitsi

H niin kuin Hausfrau

- ja joskus vähän muutakin

Jaa määkö Pariisitar?

Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

Mielilandia

- ja joskus vähän muutakin

Martan matkassa

- ja joskus vähän muutakin

Viherjuuria

- ja joskus vähän muutakin

ANI KELLOMÄKI

KOKOVARTALOFIILIS

kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

- ja joskus vähän muutakin

Ajatuksia Saksasta

- ja joskus vähän muutakin

%d bloggaajaa tykkää tästä: