Mikä Club Med?

Published 10.2.2015 by ainosalminen
IMG_1509

GO:t odottelevat rinteistä palaajia välipalalle 🙂

Edellisessä postauksessani kerroin laskettelulomastamme Ranskan alpeilla, Savoien maakunnassa. Kohteena oli Peisey-Vallandry ja siellä Club Medin hotelli. Viime vuonna teimme samanlaisen reissun, silloin Val d’Isère’iin.

Viimevuotinen ensimmäinen kokemus oli positiivinen, joten valitsimme Club Medin tänäkin vuonna. Olen viettänyt myös rantalomaa Club Medissä, ja se on verrattavissa moneen muuhun All Inclusive -paketteja tarjoavaan matkanjärjestäjään. Laskettelulomien osalta konsepti mielestäni on helppoutensa puolesta kuitenkin aivan ykkönen – todellinen ”no brainer”. Pakettiin kuuluu majoitus, ateriat, hiihdonopetus ja hissipassi. Lisäksi tarvittaessa voi jo etukäteen varata sukset ja monot, molempia on tarjolla eritasoisia aloittelijasta eksperttiin. Rinteisiin pääsee suoraan suksihuoneesta. Ei tarvitse raahata suksia olalla ja lampsia monot jalassa läpi kylän lähimmälle hiihtohissille. Lomaviikko on sunnuntaista sunnuntaihin, mikä autolla liikkuvalle merkitsee sitä, ettei Ranskan moottoriteillä tarvitse kilpailla elintilasta rekkojen eikä muiden lomailijoiden kanssa. Yleisin järjestelyhän hotelleilla ja loma-asuntoja vuokraavilla on lauantaista lauantaihin.

Useimmille suomalaisille ei Club Med ei luultavasti ole tuttu matkanjärjestäjä. Ranskassa sillä on kuitenkin jo historiallinen maine, joten ajattelin kertoa hieman tarkemmin tästä konseptista.

Klubin historiasta sen verran, että se on perustettu jo vuonna 1950 ja ensimmäinen kohde Espanjassa oli yksinkertainen telttakylä. Toiminnan sydämessä oli alusta lähtien urheilullinen ajanvietto, all inclusive-periaate ja yhteisöllisyys. Firman tunnuksena on Neptunuksen kolmikärki, joka on tarjonnan laajentumisen myötä kasvanut neli- ja jopa viisipiikkiseksi. Nämä piikit tietenkin edustavat perinteistä tähtiluokitusta.

IMG_1550

Jälkiruokapöydän tarjonta oli illasta toiseen aivan käsittämätön!

Vuosikymmenien kuluessa Club Med on menestynyt enemmän tai vähemmän hyvin. Aallonpohjia on ollut, mutta aina on löytynyt investoijia tuuppaamaan liiketoimintaa eteenpäin ja uudistamaan sitä. Niin Rothchildit kuin Fiat-konsernin Agnellitkin ovat löytyneet omistajien joukosta. Viime vuosina hinnat ovat nousseet, ja monet pitävät Club Mediä elitistisenä. Totta on, ettei kyse ole halpamatkailusta, mutta omasta mielestäni rahoilleen saa kyllä vastinetta. Luonnollisesti suurin osa matkailijoista on ranskalaisia ja ranskaa puhuvista maista tulijoita. Vieraiden joukossa oli meidän lomaviikollame myös lukuisia israelilaisia ja turkkilaisia (joista moni puhui ranskaa!) sekä joukko hollantilaisia. Samoin henkilökunta on hyvin kansainvälistä.

Klubille saavuttaessa vastassa on ei vain hotellin vastaanoton henkilökunta, vaan kaikki muista tehtävistään vapaina olevat GO:t (Gentil Organisateurs eli ystävälliset järjestäjät). Vieraat eli GM:t (Gentil Membres eli ystävälliset jäsenet) toivotetaan tervetulleiksi, laukut puretaan autosta ja viedään huoneeseen. Club Medissä kaikki osallistuvat oman työnsä lisäksi muihin tehtäviin, saapumisen ja lähdön yhteydessä etenkin, iltaisin kabareessa ja muuna aikana vieraiden kanssa seurustelemiseen. Henkilökunta nauttii ateriansa yhdessä vieraiden kanssa, liittyy näiden seuraan illalla baarissa ja diskoaa mukana pikkutunneille. Ei ihme, että vanhempaa väkeä henkilökunnan joukossa on vain muutamia! Eri toiminnoista vastuussa olevilla GO:illa on yleensä pysyvä työsuhde, muut palkataan aina sesongiksi kerrallaan. Peiseyssä jututtamistani nuorista useimmat olivat matkanneet klubin mukana jo useamman sesongin ja suhtauivat luottavaisesti siihen, että tulevallekin kesäkaudelle heille taas tarjotaan sopimusta. Osa henkilökunnasta (siivous, tarjoilijat, vartiointi) palkataan paikan päältä, ja heidän nimilapussaan lukee GE (Gentil Employé eli ystävällinen työntekijä).

IMG_1551

Baarin tunnelmaa

Klubin johtajakaan ei ole tyypillinen konttorissaan creditejä ja debetejä näyttöpäätteeltään seuraava pomo, vaan ykkösviihdyttäjän ja motivaattorin roolissa huhkiva jokapaikan höylä. Peisey’n esimies Ryan, kaliforniasta kotoisin oleva surffaaja (kuten hän itseään kuvaili) oli todellakin läsnä aina ja kaikkialla, aamulla suksihuoneessa toivottamassa hyvää hiihtopäivää ja auttamassa muun henkilökunnan tavoin naisia suksien kantamisessa ja illalla meidän jo kömpiessa vuoteeseen hän vielä lauloi klubin tunnusbiisiä ja johti tanssia baarissa.

Kun päivät hiihdetään ja harrastetaan porukassa urheilua tai muuta toimintaa, on selvää, että tutustuu ihmisiin ihan eri tavalla kuin kenties tavallisella hotellilomalla. Club Mediä onkin joskus tituleerattu ”maailman suurimmaksi treffipalveluksi”. Klubin mainetta aikuisten temmellyskenttänä lisäsi Ranskassa 1970 ja 1980 luvulla tehdyt Les Bronzés -elokuvat. Elokuvat oli sijoitettu kuvitteelliseen Club Med -tyyppiseen lomakylään ja meininki oli aika roisia! Nämä elokuvat ovat Rankassa kulttimaineessa, vähän niin kuin meillä Turhapurot tai Kummelit. Sukupolvi toisensa jälkeen toistelee leffojen legendaarisimpia lausahduksia ja televisiossa näytetään uusintoja vuodesta toiseen.

IMG_1512

Iloinen hiihtäjä kuittaa kulutetut kalorit näpsäkkäästi heti saatuaan sukset jalasta 🙂

Sen lisäksi, että henkilökunta seurustelee aktiivisesti vieraiden kanssa ja ravintolan pöydät ovat kooltaan sellaisia, että niihin mahtuu helposti oman porukan lisäksi muitakin, on yhteisöllisyyden lisäämiseksi keksitty käyttää pukukoodia. Aamusta lähtien GO:t pukeutuvat päivän värikoodin mukaisesti, klubikaupassa laitetaan esille teemaan sopivia asuja ja illalla aika moni vieraistakin noudattaa teemaa. Kesä- ja talvikauden värit aina vähän vaihtelevat, mutta perinteisiä teemoja ovat Soirée 45 ja Soirée élégante. Muita pukukoodeja tänä talvena oli mm. musta-rosa, casual chic ja kokomusta. Kesämatkojen perintesiin kuuluu lisäksi aina All white -ilta. Soirée 45 tarkoittaa pukeutumista Club Medin t-paitaan tai muuhun asusteeseen, johon on kirjailtu numero 45 sekä sen lomakohteen nimi, josta tuote on ostettu. Hotellilla on tietenkin tätä ja muutakin shoppailua varten oma boutiquensa, josta paidan voi ostaa, jos sellaista ei aikaisemmilta lomilta ole tullut hankittua. Taikka sitten voi kartuttaa kokoelmaansa. Numero 45 taasen johtuu siitä, että vuonna 1995 Club Med lanseerasi paidat 45-vuotissynttäriensä kunniaksi. Menestys oli välitön, ja viisi vuotta myöhemmin klubi juhlisti 5-kymppisiään t-paidoilla, joiden selkään painatettiin numero 50. Kumma kyllä, nämä paidat vetosivat matkailijoihin huomattavasti vähemmän, ja Club Med päätti yleisön pyynnöstä palata numeroon 45. Näin vielä tänäkin päivänä.

Klubin aina iloinen pastakokki

Klubin aina iloinen pastakokki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ei kai taas

Suomi Kypros Sveitsi

H niin kuin Hausfrau

- ja joskus vähän muutakin

Jaa määkö Pariisitar?

Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

Mielilandia

- ja joskus vähän muutakin

Martan matkassa

- ja joskus vähän muutakin

Viherjuuria

- ja joskus vähän muutakin

ANI KELLOMÄKI

KOKOVARTALOFIILIS

kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

- ja joskus vähän muutakin

Ajatuksia Saksasta

- ja joskus vähän muutakin

%d bloggaajaa tykkää tästä: