Onnistuisiko ekopaastoilu?

Published 19.2.2015 by ainosalminen
Päivät pitenevät. Iltaisin on vielä hieman valoa työpävän jälkeen.

Päivät pitenevät. Iltaisin on vielä hieman valoa työpävän jälkeen.

Suomessa on nyt kovasti tapetilla keskiviikkona alkanut Ekopaasto-kampanja. Tavoitteena on miettiä kulutustottumuksiaan ekologisuuden lisäämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mm. ihanat Martat ovat haasteessa mukana. Blogiemäntä onkin Marttojen testin mukaan sertifioitu ”Ekopaastointoilija” !! Mikäpä tämän hienompaa. Testin kysymyksissä ei tosin kajottu niihin meikäläisen pahimpiin kompastuskiviin tässä mittelössä, kuten yksityisautoiluun 🙂

Tiedän tekeväni hyviä valintoja (ainakin joskus ja varsinkin keittiössä), kierrätän minkä voin ja lajittelen jätteet. Kahden hengen taloudessamme on toisaalta kaksi autoa päivittäisessä käytössä, vaikka bussipysäkki ja juna-asema ovat 300 m päässä, eikä kotiin ole tapana ostaa käytettyä tavaraa.

Parantamisen varaa on siis rutkasti. Tunnustan olevani sen verran mukavuudenhaluinen, että ekologisuuteni on mallia ”silloin kun se minulle sopii”.

Näillä sanoilla minua kuvailee Marttojen Ekopaasto-testi:

”Mietit valintojasi niin, että ne olisivat ympäristön kannalta mahdollisimman kestäviä. Näet vaivaa kierrätyksen ja tuunaamisen kanssa ja vietät usein en-osta-mitään –päivää. Haluat tehdä parhaasi ilmastonmuutoksen hyväksi, jotta tulevat sukupolvet eivät joutuisi kärsimään meidän virheistämme. Sinulla on ideoita myös toisille ekopaastoon. Kerro hyvät käytäntösi toisillekin.”

Mietin valintojani. Kyllä. En tosin aina päädy siihen kaikkein kestävimpään. Kierrätän tytärpuolen pieneksi jääneet hyväkuntoiset vaatteet. En laita niitä kierrätyslaatikkoon marketin parkkipaikalla. Pidän enemmän ajatuksesta, että tiedän, kuka niistä hyötyy. Niinpä saajana on yleensä joko miehen siskontyttärentyttäret tai siivoojani tytär. Aikuisten vaatteet menevät anonyymiin kierrätykseen. Oman perheen vaatteet taas ostamme uutena (tästä tulee kai miinusta…).

IMG_0927

Perjantain luomukori: luomuvihanneksia suurimmaksi osaksi lähikulmilta.

Kaappien ja kellarin kevätsiivouksen yhteydessä löytyvä turha tavara menee soveltuvin osin kunnan kierrätyskeskukseen, joka on mukavasti aivan nurkan takana. Sinne lähtevät lamput ja paristot, sähköalan roina, metalli yms. sekä mahdolliset ongelmajätteet. Taloyhtiossämme meillä on kierrätystä varten astiat lasille, puutarhajätteelle ja paperille. Muovipullot, tetrapakit ja säilyketölkit asukkaat keräävät kukin sinisiin säkkeihin, jotka noudetaan jalkakäytävältä kahdesti kuussa. Säkkejä saa ilmaiseksi kaupungintalolta. Biojätteen keräystä ei ainakaan toistaiseksi ole minun kunnassani järjestetty.

Annan tavaraa myös Nei Aarbecht -yhdistykselle (tämä vastaa Ranskassa toimivaa Emmausta). Juuri eilen vinkkasin tästä työkaverille, joka parhaillaan siivoaa taloaan myyntikuntoon ! Yhdistys pitää kirpputoria, jolla myydään lahjoitettua ja kunnostettua tavaraa: vaatteita, kodinkoneita ja huonekaluja.

Entä sitten ne perheen autot? Riittäisikö yksi? Veikkaan, että se joka siitä jäisi paitsi on minä 🙂 Miehen työajat kun eivät yleensä sovi yhteen julkisten kulkuneuvojen aikataulujen kanssa. Kun auton päivittäisen käytön helppouteen on tottunut, on vaikeaa siitä luopua. Hypoteettisesti voisin toki tehdä työmatkani Strasbourgiin ja Brysseliin junalla, niin tekee moni kollegakin (mutta miten saisin kaikki tarvitsemani kenkäparit mahtumaan pieneen laukkkuun?). Voisin myös siirtyä käyttämään työpaikan lähellä olevaa kuntosalia, jonne pääsisin lounastunnilla jalkaisin (mutta sitten joutuisin luopumaan monivuotisesta personal traineristani!). Ruokaostokset on aina mahdollista suunnitella vieläkin paremmin, joten ihan joka ilta töiden jälkeen ei tarvitse olla autoa käytössä marketissa pistäytymistä varten.

Turbodiesel? Ei ehkä se kaikkein ekologisin valinta....

Turbodiesel? Ei ehkä se kaikkein ekologisin valinta….

Kaikki on mahdollista, mutta useimmiten niitä tapoja tulee muutettua parhaiten vasta pakon edessä. Tuttu tunne, eikä vain? Ekopaastossahan kehoitetaan tekemään pieniä tekoja, joista sitten syntyy puro ja lopulta kokonainen joki 🙂 Minun pieni tekoni tällä osa-alueella voisi olla käyttää julkista liikennettä työmatkoihin kerran viikossa. Juna + bussi -yhdistelmällä siihen menee tutkitusti noin 40 minuuttia eli tuplasti autoiluun verrattuna. Viitsimisestä kiinni tämäkin!

Keittiössä paistuu ja tuoksuu useimmiten luomu- ja lähiruoka. Hyvä minä!! 🙂 Tavoitteeksi tällä saralla voisin asettaa entistä tarkemmin mitoitetut hankinnat, parasta ennen -päivämäärien parempi seuranta ja viikon ruokailujen optimaalinen suunnittelu. Tavoitteena vähentää ruoan joutumista roskiin ja turhien kauppareissujen, varsinkin niiden autolla tehtyjen, eliminointi. Viinin ja jäätelön osalta olen jo saavuttanut tavoitteen sataprosenttisesti! Tästä on hyvä jatkaa 😀

Kaverikin osallistuu: liekö tyhjentänyt pullon vai viemässä sitä kierrätykseen?

Kaverikin osallistuu: liekö tyhjentänyt pullon vai viemässä sitä kierrätykseen?

 

 

 

One comment on “Onnistuisiko ekopaastoilu?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ei kai taas

Suomi Kypros Sveitsi

H niin kuin Hausfrau

- ja joskus vähän muutakin

Jaa määkö Pariisitar?

Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

Mielilandia

- ja joskus vähän muutakin

Martan matkassa

- ja joskus vähän muutakin

Viherjuuria

- ja joskus vähän muutakin

ANI KELLOMÄKI

KOKOVARTALOFIILIS

kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

- ja joskus vähän muutakin

Ajatuksia Saksasta

- ja joskus vähän muutakin

%d bloggaajaa tykkää tästä: