DASH – aloitetaan aamupalasta

Published 25.4.2015 by ainosalminen
Loimaalaista maisemaa, taustalla viljavarasto. Loimaalaista maisemaa, taustalla viljavarasto.

Loma Suomessa on pidetty ja paluu kotiin sujui kommelluksitta. Lennot olivat aikataulussa ja Helsingin puuskaisesta tuulesta huolimatta kone nousi lentokorkeuteensa pahempia heilumatta. Onneksi, sillä viimekertainen ”landing from hell” syysmyrskyssä oli vielä tuoreessa muistissa. Aurinkoista oli niin Suomessa kuin Luxemburgissa, lämpötilaero jälkimmäisen hyväksi tosin yli 10 astetta 🙂

Viikonloppu on alkanut sateisena. Tämä oli tiedossa, joten eilen illalla vielä työpäivän jälkeen teimme miehen kanssa tunnin kevyen pyörälenkin, sillä kelit eivät ulkoliikuntaa lähipäivinä tule suosimaan. Illalla on tarkoitus syödä ravintolassa, joten siltä varalta, että päädyn tilaaman pizzan, on päivän muut ateriat syytä pitää mahdollisimman suolattomina. Hyvin suunniteltu on siis tässäkin lajissa puoliksi tehty.

Ennen kuin mennään lounasruokiin ja ravintola-aterioihin, keskitytään tässä jutussa nyt tutkimaan DASH-aamiaisia. Itselläni on ollut tapana aamuisin nauttia tuunattua kaurapuuroa, lusikoitavaa smoothieta tai kauralesepannaria. Leipää ei ole enää pitkään aikaan näkynyt aamiaispöydässäni. Tämä helpottaa asiaa: yksi tottumus vähemmän, joka pitäisi muuttaa. Nyt Loimaalla lomaillessani totuin siellä helpoimmin kaapista löytyneistä aineista kasattavaan tuunattuun kaurapuuroon. Resepti meni jokseenkin näin:

Valkuaispuuro mustikoilla ja hampunsiemenillä

Laita haluamasi määrä mustikoita sulamaan puurolautasen pohjalle
Hauduta puuro (kaurahiutaleita ja kauralesettä) valmiiksi
Vedä kattila liedeltä ja lisää siihen ruokalusikallinen hamppumurskaa ja noin desi valkuaismassaa (siis kaksi tai kolme valkuaista) Kaada puuro mustikoiden päälle ja nauti halutessasi (kasvis)maidon kera tai sitä ilman.

IMG_1769

Ei lisätä turhaan suolaa, makua riittää tässä ilmankin. Jos ei mielestäsi riitä, vähennä tavanomaista suolan määrää tai käytä mineraalisuolaa. Totuta itsesi vähempään suolaan. Kuudessa viikossa huomaat, ettet kaipaa sitä. Kaurapuuro on maultaan niin neutraali, että siihen on helppo lisätä omia suosikkimakujaan mukaan. Jotkut pitävät rahkasta, toiset lisäävät proteiinijauhetta, vaniljaa, kanelia, rouhittua pellavaa. Myös mysliä tai kuivattuja hedelmiä voi lisätä jo haudutusvaiheessa. Kovia rasvoja pelkäämättömät käyttävät kookosta eri muodoissa. Kauran sijasta voi tietenkin käyttää mitä tahansa viljaa ja niiden sekoituksia. Tässäkin jokainen tekee tyylillään, variaatioita on rajattomasti 🙂

Vaikka en suolaa tähän puuroon lisännyt, niin jos tarkkoja ollaan, aivan suolaton puuroni ei kuitenkaan ollut. Monissa, yllättävissäkin raaka-aineissa on suolaa ihan luonnollisesti. Näin mm. käyttämässäni luomusoijamaitojuomassakin. Koska muut ainesosat olivat suolattomia, jää päivän tavoiteltu max. 3g suolakiintiö lähes koskematta. Pienistä puroista kuitenkin syntyy iso joki: milligramma siellä, toinen täällä ja hupsista, kiintiö on täynnä! Vaikka ei noudattaisikaan yhtä vähäsuolaista ruokavaliota kuin minä, kannattaa kuitenkin valita hyllystä joko vähäsuolaisia tuotteita tai tehdä ruoka itse, jolloin voi paremmin säädellä saatavan suolan määrää.

Tätä puuroa keitellessäni huomasin ensi hetkistä lähtien, minkälaista velliä Elovenan perushiutaleista tulee. Olen tottunut Luxemburgissa ostamiini hiutaleisiin, jotka ovat rakenteeltaan kovempia ja jotka kypsinä antavat itseäni enemmän miellyttävän suutuntuman. Äidin kaapista löytyi kuitenkin vain Elovenaa, enkä viitsinyt lähteä markettiin metsästämään turhaan kaappiin tuotteita, joita vain minä siellä muutaman kerran vuodessa käydessäni tarvitsen. Ihan hyvin hoitui aamupala tällä ”peruskauralla”!

IMG_1815

Torstai oli matkapäivä, eikä se ruokailujen osalta ollut kokonaisuutena mitenkään kovin kehuttava. Vaikka ateriat oli koostettu hieman niin ja näin, uskon silti onnistuneeni suolan kontrolloinnin osalta. Hotellissa herättyäni lähdin Helsingin vanhaan kauppahalliin aamiaiselle. Olin bongannut Eeva Kolun blogista ”Kaikki mitä rakastin” kahvilan nimeltä Story. Valitsin listalta aamiaisen, johon kuului ohrapuuro päärynälisäkkeellä, täytetty sämpylä, tuorepuristettu mehu ja kahvi. Mehuksi valitsin veriappelsiinin, ja se olikin todella raikas! Leipävaihtoehtoina oli joko fetapatonki tai metwurstisämpylä (taisi kyllä olla jotain hienompaa italialaista makkaraa!). Sain kuitenkin ongelmitta vaihdettua leivän kotitekoiseen granolaan jugurtin kera, kun pyysin vähäsuolaista vaihtoehtoa. Granolan päälle oli juuri ennen tarjoilua vielä lorautettu hieman oliiviöljyä, mikä oli aika odottamatonta mutta todellakin kruunasi makunautinnon. Ohrapuurossa epäilemättä oli suolaa, en tiedustellut asiaa enkä noin pienissä asioissa aio ulkona syödessä jatkossakaan ”ylistressata”. Kokonaisuus ratkaisee, ja tuossa aamiaisessa suolaa oli varmasti erittäin vähän.

Seuraavassa kirjoituksessa lisää tarinaa DASHista ja päivän pääaterioiden koostamisesta.

Blogiemäntä viihtyy Helsingin kahviloissa :-) Blogiemäntä viihtyy Helsingin kahviloissa 🙂

2 comments on “DASH – aloitetaan aamupalasta

 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Google photo

  Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

  Ei kai taas

  Suomi Kypros Sveitsi

  H niin kuin Hausfrau

  - ja joskus vähän muutakin

  Jaa määkö Pariisitar?

  Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

  Mielilandia

  - ja joskus vähän muutakin

  Martan matkassa

  - ja joskus vähän muutakin

  Viherjuuria

  - ja joskus vähän muutakin

  ANI KELLOMÄKI

  KOKOVARTALOFIILIS

  kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

  - ja joskus vähän muutakin

  Ajatuksia Saksasta

  - ja joskus vähän muutakin

  %d bloggaajaa tykkää tästä: