Toukokuun lehdistökatsaus

Published 5.6.2015 by ainosalminen

Mitä tapahtuikaan pikkuvaltio Luxemburgissa toukokuussa?

Tarjoilen teille tässä satunnaisotoksen suurherttukunnan päiväpolitiikkaa, kulttuuria ja tapahtumia, erityisesti niitä, jotka eivät ylitä kansainvälistä uutiskynnystä (niitähän riittää 😀 ) ja joista muuten jäisitte onnellisen tietämättömiksi varsinkin nyt, kun Jennikin on siirtynyt raportoimaan Coloradosta käsin.

Kuukauden ykkösjuttu:

Perjantaina 15. toukokuuta Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel astui avioon monivuotisen kumppaninsa kanssa. Näin hän pääsi poimimaan työnsä hedelmiä, sillä juuri hänen johtamansa hallitus puski läpi lain tasa-arvoisesta avioliitosta. Juhlat olivat isot ja komeat, mutta häämatkalle pari ei kuitenkaan vielä ehtinyt – pääministerillä on maa johdettavanaan ja Luxemburgin kausi unionin puheenjohtajana on alkamassa. Tapahtumasta riitti täytettä lehtien palstoille useamman päivän ajaksi.

Kesäkuun kansanäänestys:

Kesäkuun 7. päivänä Luxemburgissa järjestetään kansanäänestys kolmesta aiheesta:

1. Pitääkö ulkomaalaisille antaa äänioikeus (tietyin ehdoin)?
2. Pitääkö äänioikeuden ikärajaa alentaa 16 vuoteen?
3. Pitääkö ministerien virkakausien määrää rajoittaa?

Poliittiset puolueet, lehdistö ja muut tahot esittelevät kilvan kantojaan medioiden täydeltä. Hallituspuolueet puoltavat valittuja teemoja, oppositiossa oleva oikeisto vastustaa niitä. Kansalaisyhteiskunnan, kirkon ja ammattiliittojen kannat ovat ensimmäisen kysymyksen osalta puoltavat, muiden osalta on kovasti hajontaa. Ensinäkemältä vaikuttaisi, että ulkomaalaisten äänioikeus menee läpi, mutta mielipidemittausten mukaan mikään ehdotuksista ei saisi enemmistöä puolelleen. Tästä varmasti lisää ensi viikolla, kun äänestyksen tulokset ovat selvillä.

Paikallisuutisia:

”Tänä perjantaina suuherttuakunnan poliisilla oli riittänyt kiireitä liikenteen valvonnassa. Ajokortteja oli liiallisten promillien takia otettu kuivumaan useampiakin. Pääkaupungin kaduilla koheltanut naiskuski puhalsi alkometriin reippaasti sallittua korkeammat lukemat. Kyseessä ei ollut ensikertalainen, joten poliisi otti kortin pois ja tuomioistuin määräsi saman tien auton takavarikkoon.”

En tiedä onko tässä kyse samasta kuin mikä Suomessa tunnetaan ”ajoneuvon menettämisenä valtiolle” , mutta rivakkaa toimintaa! Humalaiset ratissa ovat ajan sivu olleet todellinen ongelma täällä Luxemburgissa. Vielä muutama vuosi sitten promilleraja ratissa oli 0,8. Nykyään valvonta on tarkempaa, mutta itse varoisin kyllä edelleenkin erilaisten kyläjuhlien ja viinifestivaalien aikaan kyseisten kylien raitteja – poliisit eivät ihan aina ole siellä missä heitä tarvittaisiin!

Kuvalähde: rtl.lu

Urheilun saralta:

Toukokuun päätti jälleen perinteisesti ING-yömaraton (lähtö oli klo 19, joten voittaja ja kärkiryhmä saapuvat maaliin jo hieman iltayhdeksän jälkeen). Tapahtuma järjestettiin jo kymmenennen kerran, vaikka huonosti meinasi käydä. Luxemburgin valtio kiristi vuoden 2015 budjettiaan, eikä siihen ensin mahtuneet maratonin turvajärjestelyt, jotka on aina maksettu julkisista varoista. Lopulta asia järjestyi, sillä asiasta vastaava ministeri katsoi maratonin olevan tärkeä tapahtuma Luxemburgille ja sen imagolle. Myös tulevien vuosien osalta turvallisuusjärjestelyt on luvattu maksaa valtion talousarviosta.

Maratoniin ja puolimaratoniin osallistui yhteensä yli 11 000 juoksijaa ja maratonin voitti kenialainen John Komen ajalla 2.13.55. Paras luxemburgilainen Pierre Weimerskirch oli seitsemäs ajalla 2.39.39.

Uusi lehdistökatsaus taas kesäkuun lopulla!

3 comments on “Toukokuun lehdistökatsaus

 • Hei tämä oli kiva! Lisää näitä, niin minäkin pysyn kärryillä Luxemburgin menosta. 😀

  Näin pari kuvaa netissä Bettelistä ja miehestään, ja olivat niin ihanan onnellisen rakastuneen näköisiä, että melkein itketti. Siis vain melkein. ;D

  Tuosta kansanäänestyksestä lukisin mielelläni lisää. Jotain kommenttiä siitä luin An American in Luxembourgilta (https://www.facebook.com/anamericaninluxembourg, jos et ole sattumalta vielä bongannut), mutta hänen kommenttinsa oli aika ylimalkainen.

  • Hei Jenni, kiva että tykkäsit kirjoituksesta. Yritän saada jotain aikaiseksi kansanäänestyksen tuloksista. Hesarikin siitä ohimennen uutisoi, vai oliko se YLE – en muista. En ole tutustunut tuohon mainitsemaasi amerikkalaiseen, täytyypä kurkata!

 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Google photo

  Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

  Ei kai taas

  Suomi Kypros Sveitsi

  H niin kuin Hausfrau

  - ja joskus vähän muutakin

  Jaa määkö Pariisitar?

  Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

  Mielilandia

  - ja joskus vähän muutakin

  Martan matkassa

  - ja joskus vähän muutakin

  Viherjuuria

  - ja joskus vähän muutakin

  ANI KELLOMÄKI

  KOKOVARTALOFIILIS

  kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

  - ja joskus vähän muutakin

  Ajatuksia Saksasta

  - ja joskus vähän muutakin

  %d bloggaajaa tykkää tästä: