Resilienssi – positiivista psykologiaa

Published 23.6.2015 by ainosalminen

Olin viime viikolla työn puolesta koulutuksessa oppimassa positiivista psykologiaa. Kurssi pidettiin englannin kielellä ja sen aiheena oli ”Developing your resilience”. Ranskaksi käännettynä sana on miltei sama, vain aksentti kyytiin ja vot! Résilience. Suomeksi puhutaan mm. joustavuudesta ja mukautumisesta, mutta myös termiä resilienssi käytetään. Kurssimateriaalissa resilienssi oli määritelty yleisellä tasolla seuraavasti:

”Being resilient means being able to adapt to life’s surprises, the sudden (and sometimes brutal) changes they might bring or to setbacks”

Resilienssin avulla tasapaino säilyy vaikka elämän vene keikkuukin. Pääsemme takaisin jaloillemme, ja mikä parasta, olemme oppineet uutta ja saatu kokemus auttaa meitä kohtamaan tulevat myrskyt paremmin. Olemme vahvistuneet. Kurssilla kuulin myös sitaatin itseltään Sir Winston Churchillilta, joka oivasti kuvaa tätä kehitystä:

”Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm”

Itse käsitän tämä siten, että elämän vuoristoradasta selviää parhaiten, kun pystyy ottamaan vastaan iskut ja hetkellisestä lamaantumisesta huolimatta lähtee uuteen nousuun itsestään löytyvien voimavarojen ansiosta. Nämä voimavarat eli erilaiset selviytymiskeinot kehittyvät taistelu taistelulta ja resilienssimme kasvaa. Usko siihen, että jokaisen pimeän tunnelin päässä on valoa, voimistuu kerta kerran jälkeen. Työelämään liittyen resilienssi voi edistää hyvinvointia ja vähentää stressiä. Sen avulla on helpompi keskittyä olennaiseen ja pysyä joustavana. Tällöin myös luovuus kukkii ja tuottavuus lisääntyy.  Jotkut ovat luonnostaan mukautuvampia, mutta ei huolta –  tätäkin ominaisuutta voi itsessään kehittää. Tapahtumien ennakoinnin sanotaan olevan avainasemassa. On tärkeää myös tunnustaa, että emme elä kuplassa vaan vuorovaikutuksessa. Toiset ihmiset eivät ole kapuloita oman toimintamme rattaissa vaan matkakumppaneita, tukijoita, peilejä.

”When life gives you lemons, make lemonade”

Tämäkin tuttu lause on resilienssin ytimessä. Elämän karvaat yllätykset, takaiskut, niitähän riittää. Olipa kyse työpaikan menettämisestä, sairaudesta, ihmissuhdeongelmista tai epäonnistumisista, niin parhaiten niistä selviävät yleensä ihmiset, jotka ovat sisäistäneet, että muutosta tapahtuu jatkuvasti. Muutos usein pelottaa, se voi pudottaa meidät peffallemme, sen voi kyseenalaistaa mutta väistämättömien tapahtumien kieltäminen ei edistä selviytymistämme. Omat ajatukset ja teot vievät meitä eteenpäin.

Yhden päivän pituisella kurssilla näin laajaa ja mielenkiintoista aihetta ei päästä raaputtamaan pintaa syvemmältä (tästä lyhyestä referaatistani puhumattakaan !!). Kiinnostus aiheeseen syntyi kuitenkin, eikä vähiten erittäin inspiroivan ja asiansa tuntevan luennoitsijan ansiosta. Jos sinä kiinnostuit, tässä linkki YouTube -videoon, joka perustuu Spencer Johnsonin tarinaan nimeltä ”Who moved my cheese”. Tarina kertoo kahden pikkumiehen ja kahden hiiren suhtautumisesta muutokseen. Hauskaa ja hyvin opettavaista! Lukemiseksi suositeltiin Donald J. Robertsonin kirjaa Developing your resilience. Niille, jotka ovat kiinnostuneet tutustumaan aiheeseen ranskan kielellä, paikallinen guru on nimeltään Boris Cyrulnik. Hän on kirjoittanut resilienssistä paljonkin. Suomeksi löysin erittäin mielenkiintoisen artikkelin siitä, miten resilienssiä sovelletaan kouluissa. Se, että jo lapsena oppii luottamaan itseensä ja siihen, että elämän epäoikeudenmukaisuuksista ja kolhuista voi selvitä, on vain ja ainoastaan hyvä asia.

4 comments on “Resilienssi – positiivista psykologiaa

 • Hei Aino. Täällä ilmoittautuu uusi lukija. Löysin tänne mutkan kautta, kuten moni muukin. Pidän kovasti tälläisestä elämän sillisalatti-blogista.

 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Google photo

  Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

  Ei kai taas

  Suomi Kypros Sveitsi

  H niin kuin Hausfrau

  - ja joskus vähän muutakin

  Jaa määkö Pariisitar?

  Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

  Mielilandia

  - ja joskus vähän muutakin

  Martan matkassa

  - ja joskus vähän muutakin

  Viherjuuria

  - ja joskus vähän muutakin

  ANI KELLOMÄKI

  KOKOVARTALOFIILIS

  kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

  - ja joskus vähän muutakin

  Ajatuksia Saksasta

  - ja joskus vähän muutakin

  %d bloggers like this: