Dräi mol ”nee”- mitä kansanäänestyksessä oikein tapahtui?

Published 1.7.2015 by ainosalminen
IMG_2133

Sosialistien vaalimainos: Yhteiselo, Uudistukset

Osana toukokuun lehdistökatsausta kerroin kansanäänestyksestä, joka järjestettiin 7. kesäkuuta. Kansalaiset kutsuttiin uurnille Xavier Bettelin johtaman koalition toimesta, sillä puolitoista vuotta maata johtanut liberaalien, sosialistien ja vihreiden muodostama hallitus oli kirjannut äänestyksen hallitusohjelmaansa. Pääministeri oli luvannut noudattaa kansan tahtoa perustuslain uudistuksessa.

Kuten kielitaitoisimmat voivat otsikosta päätellä, tuloksena oli jokaiseen kolmeen kysymykseen ”ei”. Kansalaiset hylkäsivät hallituksen ehdotukset reippaasti, vastustajia oli noin 70 % äänestäneistä. Tulos on ollut siinä mielessä yllättävä, että hallituspuolueet sekä osa lehdistöstä ja kansalaisyhteiskunnasta puolsivat kaikkia kolmea ehdotusta tai ainakin sitä kaikkein eniten julkisuudessa huomiota saanutta eli kysymystä ulkomaalaisten äänioikeudesta.

Tässä kansanäänestyksessä esitetyt kysymykset (huom. Luxemburgissa äänestäminen on pakollista):

1) Voisivatko myös 16 – 17 -vuotiaat luxemburgilaiset halutessaan kirjautua äänestäjiksi vaaleissa ja kansanäänestyksissä?

2) Voisivatko myös ulkomaalaiset halutessaan kirjautua äänestäjiksi parlamenttivaaleissa, sillä ehdolla että he ovat asuneet maassa yli 10 vuotta ja osallistuneet aikaisemmin ainakin kerran Euroopan parlamentin vaaleihin tai kunnallisvaaleihin?

3) Pitäisikö ministerien toimikautta rajoittaa siten, että sama henkilö voisi toimia hallituksessa keskeytyksettä enintään 10 vuotta?

Pääministeri Bettel oli jo kansanäänestyksestä päättäessään ilmoittanut, ettei äänestyksen tulos ole luottamus- tai epäluottamuslause hallitukselle. Tämän hän myös toisti äänestyksen tuloksen selvittyä. Vaikka kielteistä tulosta pidetään yleisesti raskaana takaiskuna Bettelille ja hänen hallituskoalitiolleen, ei kansa siitä huolimatta ole vaatimassa hallituksen eroa ja uusia vaaleja. Kansanäänestyksen jälkeinen mielipidetiedustelu kertoo, että hallituksen asema on kuitenkin hieman horjunut. Sama selvitys paljastaa, että neljännes osallistuneista oli halunnut ilmaista kantansa hallitusta vastaan tai sen puolesta, ei siis suoraan esitettyjä kysymyksiä vastaan tai niiden puolesta. Tiedusteluun osallistuneista 80 % haluavat jatkossakin osallistua päätöksentekoon kansanäänestysten kautta.

IMG_2132

Mediassa haastatellut sosiologit ja yhteiskuntatieteilijät pitävät äänestyksen tulosta ennen kaikkea osoituksena luxemburgilaisten ja ulkomaalaisten välisen kuilun syvenemisestä. Siltaa ei tuon kuilun yli tällä äänestyksellä rakennettu, pikemminkin päinvastoin. Bettelin hallituksen toiveet osallistuvan demokratian voimistamisesta ja yhteiskuntarakenteen realiteettien huomioon ottamisesta kaatuivat. Onko Luxemburgin ”monikulttuurinen idylli” vaarassa, pohtivat asiantuntijat ja toimittajat.

Vaikea sanoa, mikä äänestäjien kantaan vaikutti. Vain kolmannes heistä noudatti oman puolueensa linjaa. Oliko kyse vain ulkomaalaisista vai siitä, minkälaisia ulkomaalaiset tässä tapauksessa olivat? Se on selvää, että ”kyllä” -kannan voittaessa olisi äänioikeutettujen joukko kasvanut huomattavasti ja sen rakenne radikaalisti muuttunut. Nykyistä äänestäjäkuntaa kuvaillaan sanoilla ”vanha”, ”eliitti”, ”virkamiehet ja johtajat”, kun taas ulkomaalaiset äänioikeutetut edustaisivat enimmäkseen nuorempaa sukupolvea ja ovat työläisiä tai palvelualojen työntekijöitä.

Vuoden alussa Luxemburgin asukkaista 54,1 %:lla oli Luxemburgin kansallisuus. Heistä 78,02 % äänesti ulkomaalaisten äänioikeutta vastaan. Näin ollen jatkossakin äänioikeuden parlamenttivaaleissa saa vain kansallisuuden myötä. Kansallisuutta voi hakea seitsemän asumisvuoden jälkeen, jos on hyväksyttävästi suorittanut kielitaitokokeen eikä menneisyydessä ole vakavia rikoksia eikä istuttuja tuomioita viimeisten 15 vuoden aikana. Myös ”kansalaistaidon” kurssi on käytävä 😄 .

Luxemburgin pikkuvaltio ja pieni kansa pitää sitkeästi kiinni omasta kielestään ja kulttuuristaan. Ei heitä siitä kai voi moittiakaan, varsinkin kun ulkomaalaisia virtaa maahan yhä enemmän. Hyvät olot meillä ulkomaalaisilla täällä on, ja itsekin pidän luonnollisena, että maassa maan tavalla. Ehkäpä minäkin sen kielen vielä opettelen!

photo 4

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ei kai taas

Suomi Kypros Sveitsi

H niin kuin Hausfrau

- ja joskus vähän muutakin

Jaa määkö Pariisitar?

Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

Mielilandia

- ja joskus vähän muutakin

Martan matkassa

- ja joskus vähän muutakin

Viherjuuria

- ja joskus vähän muutakin

ANI KELLOMÄKI

KOKOVARTALOFIILIS

kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

- ja joskus vähän muutakin

Ajatuksia Saksasta

- ja joskus vähän muutakin

%d bloggers like this: