Meditointia

Published 7.11.2015 by ainosalminen

Olen hiljalleen opettelemassa meditointia. Hankalimmalta tähän asti ei ole tuntunut ajan puute, vaan ihan konkreettisesti sen ajan ottaminen meditoinnin harjoittamiseen. Tavoitteena alkuun on kuitenkin vain kymmenisen minuttia, mutta sekään ei ole mikään itsestääselvyys. Seuraavan lauseen näin jossain, ja se pitää kyllä tasan tarkkaan paikkansa:

YOU SHOULD MEDITATE 10 MINUTES EVERY DAY. IF YOU ARE TOO BUSY FOR THAT THEN YOU SHOULD MEDITATE FOR AN HOUR.

Siinä mielestäni on asian ydin.

Aikaa on, mutta se menee monesti kaikkeen ihan turhaan tai vähemmän tärkeään. Jos ei halua meditoida eikä pidä tuosta sanasta, toki voi yksinkertaisesti pysähtyä hetkeen. Pistää sivuun kaiken hösäämisen, multitaskingin ja huomisen, ylihuomisen ja joulun valmistelun pääkopassaan.

Itse tein päätöksen ajan ottamisesta päivittäin meditointiin kun seurasin Lifted Lifestyle valmennusta. Ihan heti en saanut vietyä päätöstä käytäntöön, mutta muutaman satunnaisen session jälkeen tuntemani hyvä olo on kannustanut eteenpäin. Vieläkään en voi sanoa päässeeni tavoitteeseen päivittäisestä meditoinnista, mutta olen päättäväisesti matkalla sinne. Tällaisen lupauksen itselleni tein syyskuussa:

”Otan someajasta päivittäin aluksi ainakin vartin pois ja käytän sen meditointiin, hiljentymiseen tai kehonhuoltoon. Tavoitteena on pidentää puoleen tuntiin, tai 2×15 min.
On ihan järkyttävää huomata, miten vaikealta tuntuu irrottaa katse ruudusta ja peffa soffalta noinkin lyhyeksi ajaksi. Uskon ja toivon, että kun uusi tapa on saatu aluille, sen tuoma lisäarvo tekee siitä luonnollisen osan päiviäni.”

Matkaa tuohon siis vielä on, mutta kuten sanottu, meditoinnin tuoma lisäarvo – seesteinen ja rauhallinen olo ja päässä vipeltävien ajatusten järjestyminen sievään riviin – auttaa eteenpäin.

IMG_2590

Olen käyttänyt nettisovelluksia apuna opettelussa. Vaikka mieli karkailee, kun ääni nauhalla kehottaa keskittymään hengityksen, ei kannata lannistua. Oman sovellukseni ensimmäisellä kolmen minuutin pätkällä kaunisääninen psykologi lohduttaa ja kertoo, että se on ihan normaalia ja siihen voi suhtautua rennosti, hymyillen. Kun ajatusten karkailemisesta kauppalistan tekoon tms. ”tähdelliseen” ei tee itselleen stressiä, vaan hyväksyy sen, niin vähä kerrallaan keskittyminen paranee. Eteenpäin vain, ei kannata lyödä hanskoja tiskiin. Ei Roomaakaan rakennettu päivässä. Vaikka tuntuu, että meditointi ei ”onnistunut”, jälkikäteen on yllättävää huomata, miten rauhallinen olo onkaan!

Aikaisemmin huokaisin nautinnosta, kun pääsin sohvaan työpäivän ja keittiöaskareiden jälkeen surffailemaan netissä, katsomaan iltauutisia tai lukemaan. Nyt huomaan, että se ei ole meditoinnin veroista syvää rentoutumista. Uutiset suoltavat lähes yksinomaan niitä huonoja uutisia, maailman murheita ja kriisien seurauksia. Somessa ajatukset eivät pysähdy vaan hajautuvat, mieli ei pysy silmien perässä eikä se pahamaineinen sininen valokaan ole hyväksi. Ei ihme, että stressitasot eivät tahdo laskea. Olo jo muutaman minuutin meditoimisen jälkeen on aivan jotain muuta! Jopa lukeminen, mikä hyvän kirjan seurassa saattaa olla hyvinkin rauhoittavaa, jää toiseksi. Kirja sopii toki hienosti käteen meditoinnin jälkeen, mutta netti ja televisio on parasta laittaa kiinni – suoraan sanottuna ei tee edes mieli katkaista flowta informaatiotulvalla ja kuvien sekamelskalla.

Toistaiseksi ilta on ollut itselleni helpoin aika harjoittaa meditaatiota. Ehkä aikaa myöden saan myös aamukiireet katkaistua lyhyellä meditaatiolla. Saattaisi liikenteessä olla silloin yksi kiroileva autoilija vähemmän 🙂

————————–

Kirjoituksen kuvituksena tunnelmia Berliinin vehreästä Tiergartenin puistosta.

2 comments on “Meditointia

 • Ihan mahtavaa Aino, että olet päässyt eteenpäin meditoinnissa. Mä yrittänyt aloittaa sitä jo vuoden päivät ja on kyllä todella vaikeata. Ihan niin kuin sanoit, mieli karkailee kaikkeen mahdolliseen. Mä olen sijoittanut mun hetkeni päivän kuumimpaan aikaan ja aika usein huomaan sitten kesken meditoinnin vaipuvani päiväunille. Ei nekään tietenkään haittaa, mutta ei ihan sama asia kuin meditointi. Ehkä mä vaan jatkan harjoittelua 🙂

  • Kiitos kun jamit kokemuksesi, Heidi! Harjoitus tekee varmaan tässäkin mestarin 😊 Jos käyttää apuna nettisovellusta, kannattaa ehkä myös kokeilla eri tyyppisiä ohjelmia ja valita sitten sellainen, jonka käyttämä kieli ja puhujan ääni tuntuu parhaimmalta! Hyvää viikonloppua Samuin saarelle!

 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Google photo

  Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

  Ei kai taas

  Suomi Kypros Sveitsi

  H niin kuin Hausfrau

  - ja joskus vähän muutakin

  Jaa määkö Pariisitar?

  Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

  Mielilandia

  - ja joskus vähän muutakin

  Martan matkassa

  - ja joskus vähän muutakin

  Viherjuuria

  - ja joskus vähän muutakin

  ANI KELLOMÄKI

  KOKOVARTALOFIILIS

  kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

  - ja joskus vähän muutakin

  Ajatuksia Saksasta

  - ja joskus vähän muutakin

  %d bloggers like this: