Uusien toimitilojen ihanuuksia

Published 11.12.2015 by ainosalminen

 

Kuvakooste parlamentin rakennuksista Luxemburgissa.

Euroopan unioni on yli 40 000 henkeä työllistävä suuryritys. Parlamentin osuus tästä on noin 8000.  Väkeä on eniten kolmessa päätoimipaikassa Brysselissä, Luxemburgissa ja Strasbourgissa. Pitkälle on tultu sitten 1950-luvun alun jälkeen, jolloin palkkalistoilla oli 37 henkeä!

Luxemburgissa parlamentilla on työn alla KAD-rakennuksen laajennus, johon meidän kaikkien on tarkoitus mahtua (KAD = Konrad Adenauer). Muuton on suunniteltu alkavan vuonna 2018, mutta projekti on venynyt moneen otteeseen, joten veikkaanpa, että valmistumisvuosi tulee tuosta vielä myöhästymään. Toistaiseksi väki on jakaantunut viiteen eri rakennukseen. Vielä muutama kuukausi sitten niitä oli kuusi.

Kevätkauden viimeisen istunnon päätyttyä heinäkuun puolessa välissä parlamentti sulki 11 vuotta sitten vuokraamansa rakennuksen kaupungin etelälaidalla, Gasperichin kaupunginosassa, jonne parisensataa virkamiestä siirrettiin ”evakkoon” vuonna 2004. Silloin aloiteltiin kaivamaan perustuksia tulevalle suurrakennukselle, ja osa vanhasta KAD-rakennuksesta  oli liian lähellä työmaata eikä siellä ollut turvallista työskennellä. Samoihin aikoihin osui unionin laajentuminen 10 uudella jäsenvaltiolla, ja näistä maista tuleville kääntäjille piti myös löytää tilaa. Parlamentin rakennukset Kirchbergin eurokorttelissa tursuivat liitoksistaan, joten osa työväestä oli siirrettävä muualle.

Hyvinhän ne vuodet siellä lopulta kuluivat alkujärkytyksen laannuttua. Muutokset ovat usein vaikeita hyväksyä, mutta kaikkeen tottuu. Alunperin meidän piti Goldbell-rakennuksessa viipyä vain 18 kk, mutta hieman venähti!

Kuva tulevasta KAD-rakennuksesta. Nykyinen rakennus kattaa tässä vain vasemman yläkulman.

Vuosien saatossa Goldbellin väki väheni kuin huomaamatta, yksikköjä siirtyi takaisin Kirchbergin rakennuksiin, ja jossain vaiheessa hierarkia alkoi kai miettiä sitä, kannattaako puolityhjästä rakennuksesta maksaa täyttä vuokraa vai saataisiinko loputkin virkamiehet sieltä siirrettyä takaisin eurokortteliin.

Alkuvuodesta 2015 oltiin jo lähtökuopissa, mutta pääsihteeri vielä vatuloi. Kesäkuussa muutolle näytettiin vihreätä valoa, ja kesälomakauteen sijoittuneen muuton jälkeen syksy alkoi uusvanhoissa toimitiloissa.

Pidän kovasti omasta tilavasta ja valoisasta kulmahuoneestani.  Ikkunasta näen useamman muunkin toimielimen ja punaisena välillä hehkuvan auringonlaskun. Työpaikan sosiaaliset kontaktit ovat aivan uudella tasolla, tulee nähtyä muitakin kuin oman yksikön porukkaa. Kokouksiin ei enää tarvitse lähteä puolta tuntia etukäteen autolla, vaan kadun yli esim. Schuman- rakennukseen pääsee jalan muutamassa minuutissa 😀. KAD- rakennuksessa on myös henkilöstöravintola, kahvila, lehtikioski ja sokerina pohjalla Centrale d’Achat eli parlamentin supermarket. Sieltä löytyy pienen tavanomaisen valikoiman lisäksi hyllymetreittäin eri jäsenvaltioista peräisin olevia tuotteita, joita ei muualta löydy. On viinejä ja alkoholeja, makeisia, hapankorppuja, pakasteallas piukkana kreikkalaisia pasteijoita, käsintehtyä pastaa, sisilialaisen nonnan keittämää tomaattikastiketta ja muita herkkuja, joiden olemassaolosta en aiemmin ollut edes tietoinen. Kunpa malttaisi olla piipahtelematta siellä päivittäin. Turhan usein tarttuu mukaan niitä makeimpia herkkuja 🙂

Työmatka on puolet lyhyempi, mutta siihen menee siltikin saman verran aikaa kuin ennen. Tänne Kirchbergin kukkulalle suuntaa aamuisin leipäänsä tienaamaan eurovirkamiesten lisäksi puolet Luxemburgin pankkiväestä! Siitä huolimatta minulle muutto on ollut erittäin tervetullut ja positiivinen juttu.

Seuraava muutto onkin sitten ihan kivenheiton päähän. Tuleva työmaa ei ole vielä valmis, projekti oli välillä muutaman vuoden pysähdyksissäkin. Saapa nähdä, miten tämän hetkisissä aikatauluissa pysytään vai ehdinkö eläkkeelle ennen rakennuksen valmistumista.

Näkymä toimistostani illan pimetessä.

One comment on “Uusien toimitilojen ihanuuksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ei kai taas

Suomi Kypros Sveitsi

H niin kuin Hausfrau

- ja joskus vähän muutakin

Jaa määkö Pariisitar?

Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

Mielilandia

- ja joskus vähän muutakin

Martan matkassa

- ja joskus vähän muutakin

Viherjuuria

- ja joskus vähän muutakin

ANI KELLOMÄKI

KOKOVARTALOFIILIS

kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

- ja joskus vähän muutakin

Ajatuksia Saksasta

- ja joskus vähän muutakin

%d bloggaajaa tykkää tästä: