Luxemburgin joulutunnelmaa

Published 18.12.2015 by ainosalminen

 

Dolce et Gabbanan herkullinen jouluikkuna.

Oi voi, kyllä ihmisen kelpaa! Vain lumi puuttuu (mutta niin se puuttuu suuresta osasta Suomeakin), muuten on Luxemburgissa joulun tunnelma kohdillaan. Meillä kaikilla ei tietenkään ole samanlainen käsitys ”joulun tunnelmasta”, mutta minä lähden mielelläni keskustan kävelykaduille katselemaan toinen toistaan upeammiksi koristeltuja näyteikkunoita. Kaupungilla on myös hyvin ruoka- ja juomapainotteiset joulumarkkinat, jotka vuosi toisensa jälkeen houkuttavat runsaasti kävijöitä. Siellä minäkin tapaan piipahtaa.

Keskusaukio Place d’Armes on jo vuosia täyttynyt iloisesta puheensorinasta ja makkaroiden sekä perunalettusten (gromperekichelcher) kärystä. Muutama vuosi sitten markkinat laajentuivat Place de la Constitutionille ja Gëlle Fra -muistomerkin ympärille. Sieltä löytyy kansainvälisiä herkkuja ja myyntikojuja sekä maailmanpyörä. Myytävänä on kynttilöitä, maustekakkuja, pipoja ja huiveja ja koruja. Myös suklaan, alppijuustojen ja makkaroiden ystäville löytyy tarjontaa.Viikonloppuisin saa puskea väkijoukon läpi ihan tosissaan, jos mielii tiskille glögiä tilaamaan.

Tungosta ja tunnelmaa!

Läpi keskustan joululaulut kaikuvat fasaadeihin piilotetuista kaiuttimista ja Hermeksen putiikin sisäänkäynnin ympärillä leijuu yläkerrosten ikkunoille asennetuista koneista saippuakuplien pilvi. Stockmannin jouluikkunoita korvaamassa meillä on mattoliike Hertzin herttaiset musisoivat karhut ja päätään heiluttelevat pingviinit.

Kaupungintalon edustalle Place Guillaumelle on pystytetty luistinrata, kuten niin monessa muussakin kaupungissa. Se tuntuu näkemästäni päätellen oleva erittäin suosittu. Kaiken ikäisiä kaupunkilaisia näkyy luistimilla, mutta ymmärrettävästi varsinkin lapset ovat jäälle pääsystä innoissaan. Jälkikasvunsa iloista kiljahtelua on vanhempien miellyttävä seurata radan reunalle strategisesti sijoitetusta olutteltasta. Täälläkin iloinen musiikki soi ja tunnelma on ”bon enfant” eli leppoisa. Raskassoutuisia joulusäveliä ei kuulu eikä humalaista koheltamista näy.

Kaupat sulkeutuvat keskustassa viimeistään klo 19. Joulukuussa myös sunnuntait ovat poikkeuksellisesti kauppapäiviä. Mitään yleistä kaupan vapauttamista Luxemburgissa tuskin on näköpiirissä. Kovaa vääntöä asiasta on käyty jo vuosia kauppiasyhdistyksen, ammattiliittojen ja kaupungin kesken. Sunnuntai on täällä katolisessa valtiossa todellakin pyhitetty. Kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina kaupat saavat olla auki iltapäivän, sillä samana päivänä järjestetään kirpputori, vide-grenier, car-boot sale – millä nimellä sitä nyt haluaakaan kutsua.

Vuoden 2015 jälkipuolisko on ollut Luxemburgin kausi Euroopan unionin puheenjohtajamaana. Kausi on nyt tulossa päätökseensä ja sen kunniaksi tänä viikonloppuna Cité Judiciairessa järjestetään musiikilla höystetty valoshow. Aukiota reunustavien eri tuomioistuinrakennusten julkisivut muodostavat ”valkokankaan” värikkäälle esitykselle. Itse kävin sitä ihailemassa eilen illalla. Leudossa ja sateettomassa talvi-illassa se oli mitä mukavin iltakävelyn kohde. Pidin sitä ehkä hieman persoonattomana ja vaatimattomana, mutta hienoa kun tällaisia uusia juttuja järjestetään. Väkeä oli sielläkin aukion täydeltä.

Perjantai sai näin oikein mukavan päätöksen. Mukava oli kuitenkin palata pitkän päivän jälkeen oman kodin lämpöön, sytyttää valot kuuseen ja avata pullollinen tuhtia punaviiniä iltapalan seuraksi.

Valoshown ehkä värikkäin hetki.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Ei kai taas

Suomi Kypros Sveitsi

H niin kuin Hausfrau

- ja joskus vähän muutakin

Jaa määkö Pariisitar?

Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

Mielilandia

- ja joskus vähän muutakin

Martan matkassa

- ja joskus vähän muutakin

Viherjuuria

- ja joskus vähän muutakin

ANI KELLOMÄKI

KOKOVARTALOFIILIS

kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

- ja joskus vähän muutakin

Ajatuksia Saksasta

- ja joskus vähän muutakin

%d bloggaajaa tykkää tästä: