Karkausvuosi – miten kävi bretzelille?

Published 6.3.2016 by ainosalminen


Ajatella, että kuun vaihteessa tuli täyteen 21 vuotta täällä Luxemburgissa ja niin sitä vain oppii aina uutta. Sehän se onkin elämän suola, uuden oppiminen. Nyt opin monta asiaa karkauspäivään ja -vuoteen liittyvistä paikallisista perinteistä.

Yhteneväisyyksiä suomalaisiin (ja luultavasti aika yleiseurooppalaisiin) perinteisiin löytyy, mutta ihan omia juttujakin täällä on kehitetty.

Tunnetuin perinne lienee naisten oikeus kosia. Pyhä Patrick on aikoinaan Irlannissa tämän mahdollistanut, kun Pyhä Bridget valitti naisten joutuvan aina odottamaan miesten kosintaa, josta ei edes ollut takeita. Jos mies vastaa kieltävästi, on hänen lahjoitettava naiselle 12 paria hansikkaita. Tällä tavoin nainen voi elegantisti peittää sen tosiasian, ettei sormessa ole kihlasormusta.

Luxemburgissa Remichin kaupungissa Moselin rannalla on tapana juhlia talven päättymistä ja polttaa tuhkakeskiviikkona joelle lautalla laskettu jouhiukko. Karkausvuonna ukosta tuleekin akka! Naiset ovat siis tämänkin perinteen keskiössä 🙂


Eräät teistä kenties muistavatkin viimekeväisen kirjoitukseni pääsiäissunnuntain munayllätyksestä. Pääsiäismuniahan perinteisesti kätketään lasten iloksi puutarhaan. Minä kätkin niitä kaikkialle asuntoon miehen iloksi. Paikallisen tavan mukaan paastonajan neljäs sunnuntai on nk. Bretzelsonndeg. Tällöin mies lahjoittaa sydämensä valitulle makean bretzelin, ja jos vastakaikua tunteille löytyy, pääsiäissunnuntaina miehen on lupa odotella suklaamunia. Yleensä niin kauan ei tarvitse jännittää, sillä suklaiset herkut voi heti unohtaa, jos bretzel ei neidolle kelpaa. Suomessa todettaisiin, että rukkaset tuli – Luxemburgissa ei saada rukkasia vaan kori ”de Kuerf kréien”. Tämä taas johtuu siitä, että leivonnaisesta kieltäytyessään nainen antaa miehelle korin (ja mies saa lohdutukseksi syödä bretzelinsä itse!!).

Viime vuonna meillä sujui homma mallikkaasti, koreja tai rukkasia ei annettu eikä saatu. Tänä vuonna olinkin eromme jälkeen varma, että koko perinteen voi vuoden 2016 osalta unohtaa. Vain kuinkas kävikään….


Karkausvuosi ja naiset… tänä vuonna bretzelin lahjoittaakin nainen ja miehen osaksi jää pääsiäissunnuntain suklaamunatarjoilu.

Syteen tai saveen mietin minä ja ostin bretzelin exälleni. Sunnuntaiaamuna lähdin sitä kuskaamaan hänen työpaikalleen. Olin etukäteen ottanut selvää, mitä rakennusta hän pyhänä vartioi ja olisko siellä muita hänen kollegojaan paikalla. Yksin olisi kuulemma koko rakennuksessa. Loistavaa!

Ihan tuulesta temmattu tämä ideani ei ollut. Olin melko toiveikas, että bretzel kelpaisi, eikä vain sen takia, että mies on perso makealle. Pientä lähentymistä on nimittäin tapahtunut. Ehkä on todellakin niin, että kaukaa näkee joskus paremmin lähelle. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan, on vielä hämärän peitossa. Yksi on varma: pääsiäspupu on tulossa kylään 🙂

Bretzel tukevasti miehen käsissä 😊

Muut kuvat maisemia Aachenista viime viikonlopulta.

9 comments on “Karkausvuosi – miten kävi bretzelille?

 • Ihana tarina! Pääsiäistä odotellessa siis. 🙂

  Tosi hauska myös lukea Luxemburgin pääsiäis- ja karkauspäivän perinteistä. Mietin juuri muutama viikko sitten, että onkohan tämä karkauspäivän perinne, että naiset saavat kosia, käytössä muuallakin kuin meillä Suomessa.

  • Kiitos Anu! Kyllä tässä on viime viikkoina ja kuukausina ollut vuoristorataa tunnepuolella. Mitään takuita ei mistään ole, mutta tänään on hymy huulilla.
   Perinteiden taustoja on hauska tutkia, siinä tulee nippelitiedon lisäksi monesti opittua historian faktojakin.

 • Hauskalla tavalla kirjoitat perinteista, tama juttu oli mukava lukea. Toisinaan perinteista on apua arkielaman solmutilanteiden avaamisessa. Nauti paasiaisesta suupielet suklaassa, ihana etta hymy viihtyy taas huulilla. Minunkin paiva alkoi tanaan hymyissasuin.

  • Kiitos ihanasta kommentistasi 😊 Kyllä se on niin, että hymy huulilla kaikki on helpompaa. Tänäänkin oli moottoritie poikki lumen takia ja olin jumissa huoltoasemalla. Kahvilassa juttu kulki ja nauru raikasi, vaikka tilanne olikin harmittava. Hymyillään 😊😊

 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Google photo

  Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

  Ei kai taas

  Suomi Kypros Sveitsi

  H niin kuin Hausfrau

  - ja joskus vähän muutakin

  Jaa määkö Pariisitar?

  Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

  Mielilandia

  - ja joskus vähän muutakin

  Martan matkassa

  - ja joskus vähän muutakin

  Viherjuuria

  - ja joskus vähän muutakin

  ANI KELLOMÄKI

  KOKOVARTALOFIILIS

  kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

  - ja joskus vähän muutakin

  Ajatuksia Saksasta

  - ja joskus vähän muutakin

  %d bloggers like this: