Brexit – hetkiä politiikan ytimessä

Published 26.6.2016 by ainosalminen

Näihin maisemiin taas tiistaina, parlamentti kokoontuu pohtimaan Brexitiä.

Neljä kuukautta kestänyt Stay / Leave -kampanja päättyi Brexitiin. Olin torstai-iltana mennyt nukkumaan tavanomaista myöhemmin. Roikuin netissä tulosten ja arvioiden toivossa, vaikka olikin selvää, että varmuus asiasta saataisiin vasta aamukahvin aikaan. Ennen nukkumatin tuloa ehdin kuitenkin nähdä ruudulla prosentit 48 – 50, Stay-äänet olivat voitolla! Brexitiä voimallisesti ajaneen UKIP-puolueen johtomies Nigel Farage antoi lehdistölle lausunnon, jossa hän myönsi tappionsa.

Aamukahvi sai kuitenkin karvaan maun, kun uutiset kertoivat tilanteen kääntyneen päälaelleen ääntenlaskennan valmistuttua. Märkä rätti tuli kasvoille aika voimallisesti. Ihan ensimmäisenä ajatuksissani olivat brittiystävät ja -kollegat, jotka olivat tätä tulosta pelänneet. Heitä meillä parlamentissa ja toimielimissä on satoja. Osa oli tehnyt varasuunnitelmia, jotkut olivat jopa jo ennakoiden vaihtaneet kansallisuutta tai menneet naimisiin muunmaalaisen kumppaninsa kanssa ennen aikojaan tai vastoin alkuperäisiä suunnitelmiaan.

Mitäpä nyt? Tuleeko englanti jatkossa säilymään virallisena kielenä Irlannin tai Maltan (tai kenties jopa ehkä itsenäistyvän Skotlannin) ansiosta? Säilyvätkö työpaikat brittikansallisuuden omaavilla kollegoilla? Minkälaisia poikkeusjärjestelyjä on tulossa? Kysymyksiä riittää, mutta vastauksia ei vielä ole – on vain epävarmuutta, jonka kestoa voi vain arvailla.

Parlamentin puhemies lähetti heti perjantaina koko talon väelle viestin, jossa hän kertoi ymmärtävänsä kollegojen huolet ja pelot. Hän lupasi neuvottelujen kaikissa vaiheessa puolustaa parlamentin brittivirkamiehiä. En tiedä, paljonko yhden miehen lupaukset tässä pelissä painavat ja kuinka paljon kollegat uskaltavat toivoaan panna puhemiehen sanoihin. Kun iso pyörä alkaa pyöriä ja Euroopan johtajat kokoustavat suljettujen ovien takan, niin kuinkahan korkealla tärkeysjärjestyksessä virkamiesten asema lienee?

Viime viikolla olin Brysselissä keskiviikkona ja torstaina. Käynnissä oli parlamentin kaksipäiväinen täysistunto. Tunnelma oli käsinkosketeltava, vaikka monen brittijäsenen tuoli olikin istuntosalissa tyhjä. Lähestulkoon ainoa puheenaihe kaikkialla oli torstain kansanäänestys. No, jalkapallostakin puhuttiin, onhan EURO2016 käynnissä ja oltiin Belgiassa, joka pelasi juuri keskiviikkona.

Tämä setti on ollut käytössä voime aikoina vähän turhankin usein.

Lisää tiivistä tunnelmaa EU-politiikan ytimessä on ohjelmassa tiistaina, kun parlamentti kokoontuu puhemiehen kutsumana ylimääräiseen täysistuntoon keskustelmaan Brexitistä. Tiedossa on kiivasta sanailua puolin ja toisin: kansanäänestystä jo vuosia vaatineet brittimepit pääsevät julistamaan sitä, miten ”oikeassa” he ovat olleet ja tietäneet, mitä kansa haluaa. Muut eurokriitikot ja -skeptikot tulevat vaatimaan kansanäänestystä omassa maassaan. Parlamentin isojen EU-myönteisten puolueiden johtajat puolestaan ovat jo esittäneet vaatimuksen, että pääministeri Cameronin olisi tehtävä perussopimuksen 50 artiklan mukainen eroilmoitus välittömästi. Mitään ”vatulointia” ei aiota sietää. Puhemiehen nuija tulee heilumaan tuossa istunnossa, sano minun sanoneen!

Samalla kun poliitikot käyttävät sanan säilää, kukin vakaumuksensa syvällä rintaäänellä, hamottelevat tulevaisuutta, kukin vakuuttuneena olevansa oikeassa, niin minä istun takarivissä puhemiehen takana, pääni kääntyy äärioikealta äärivasemmalle kun seuraan keskusteluja, kirjaan paperille tapahtumia, puhujien nimiä ja käytettyjä kieliä. Istuntopöytäkirja laaditaan 23 virallisella kielellä ja puheenvuorot äänitetään ja kirjataan  istuntoselostuksiin, kukin alkuperäisellä kielellä. Tiedossa on taas kerran niitä hetkiä, joiden takia reissuväsymys unohtuu ja tajuaa olevansa etuoikeuttu, kun pääsee näin lähelle tapahtumien ydintä.

 

12 comments on “Brexit – hetkiä politiikan ytimessä

 • Hei Aino,

  Olen mielenkiinnolla lukenut blogiasi jonkin aikaa. Asustelen täällä Englannissa jo vuodesta -99, joten kokemusta tästä saarivaltiosta löytyy. Viime vuodet olen ollut töiden takia paljon liikkeellä Manner-Euroopassa, minne sopisin oikeastaan paljon paremmin. Olen myös asunut Saksassa, Itävallassa ja Ranskassa.

  Viime torstain referendumin jälkeen on tällä saarella ollut niin sanotusti ”Hölle los”. Äänestyksen tulos yllätti kaikki ja myös ne LEAVE-kampanjaa ajaneet Muppetit, joilla ei kuulemma ole minkäänlaista suunnitelmaa miten pitäisi edetä eli Plan B puuttuu. He eivät kuulemma edes oikeastaan halunneet Iso-Britannian lähtevän pois EU:sta, kunhan vaan huvikseen kampanjoivat pääministerin pestin toivossa. Eli jos LEAVE voitti niin luulisi, että sampanjakorkit poksahtelisivat ja ihmiset juhlisivat kaduilla, mutta koska tulos oli aika tasan ja puolet kansasta oli eri mieltä niin se on selvästikin laimentanut brittien juhlamieltä. Saarivaltion kansalaiset ovat poteneet koko viikonlopun BREXIT-krapulaa.

  Anyway, on kulunut kolme vuorokautta äänestyksestä ja saarella kuohuu. Pääministeri on eronnut. Labour-puolueessa tapellaan. Kukaan ei ole vielä ilmoittautunut halukkaaksi vetämään EU:n jälkeistä Britanniaa. Skotlanti haluaa pysyä EU:ssa ja on siten puuhaamassa omaa kansanäänestystään Britanniasta eroamiseksi. Ja koska Lontoo on niin erilainen muusta Britanniasta, niin on jo ehdotettu, että siitä pitäisi tehdä itsenäinen valtio Hong Kongin tyyliin. Näyttää siltä, että Kuningatar on menettämässä valtakuntansa tai mitä siitä onkin nyt jäljellä. The Queen is not amused!

  EU-johtajat ovat ilmoittaneet, että Britannian pitää välittömästi tehdä virallinen eroilmoitus, mielummin jo tiistaina. Se ei taida oikein onnistua, koska Cameron ei halua sitä tehdä eikä kukaan ole vielä nostanut kättään ylös. Mitenkähän Brysselissä menisi läpi, jos Britannia peruisi aikomuksensa erota tyyliin “Ei me mitään.. kunhan vain vitsailtiin ja uhottiin… älkää nyt leikistä suuttuko!” ? 🙂

  Kirjoittelehan kuulumisia sieltä EU:n ytimestä, että mitenkä tämä tilanne siellä etenee.

  Jaana

  • Kiitos kommentistasi Jaana. Enemmän kuin kommentti itse asiassa, kirjoitit hienon analyysin sieltä paikan päältä. Outo tilanne kaiken kaikkiaan, kuten toteat. Yli puolet kansasta sai mitä toivoi, mutta nuo Google-haut muun muassa pistävät ajattelemaan, että Brexit-ääniä on taidettu antaa turhankin kevyesti, protestina mutta ei aitona haluna erota EU:sta. Vaikka varsinaisen eropyynnön esittäminen viivästyisikin, kuohunta on alkanut kaikissa puolueissa ja koko yhteiskunnassa. Vaikeita aikoja on tiedossa.

 • Kiinnostavaa lukea (masentavan) Brexit äänestyksen jälkeisistä tunteista ja tapahtumista Brysselissä. Mielenkiinnolla odotan mahdollisia tulevia postauksiasi aiheesta.

  • Kiitos Minna! Tänään pidetyssä erityisistunnossa olivat tunteet kyllä pinnassa, niin puhujilla kuin kuuntelijoillakin. Katsotaanpa, saisiko tästä parin tunnin pikakokouksesta vielä oman postauksen aikaiseksi.

 • Mua niin surettaa juurikin entisten brittityökavereiden kohtalo. Tavallaan tuntuisi hassulta, että brittivirkamiehet saisivat pitää duuninsa vaikka UK lähtisi EU:sta, mutta yksittäisiä ihmisiä kun miettii niin tietysti sympatia heidän puolellaan.

  • Niinpä Jenni! Täytyy toivoa parasta. Vaikka mitään ei tule tapahtumaan vielä pariin vuoteen ainakaan, niin on varmasti ahdistavaa elää epätietoisuudessa. Menetettyjä yöunia ja keskittymisvaikeuksista – niitä on monella brittikollegalla nyt.

 • Vastaavanlaisia mietteitä olen kuullut täällä meidän expat-yhteisössä! Tämän vuoksi olen aina ajatellut että poliitikko on myös alansa ammattilainen ja kansan olisi hyvä jättää päätöksenteko niille henkilöille, jotka tekevät sitä työkseen! Nähtäväksi jää miten tämä soppa tekeytyy! Pakko sanoa tähän loppuun että mä NIIN oon ihastunut noihin sun laukkuihin! 😍

  • Niin, samaa pohdin minäkin. Kun kansa valitsee edustajansa tekemään poliittisia päätöksiä, niin siinähän se suora kansanvalta toteutuu. Populistit tässä voittivat, mutta nyt tuntuu heilläkin menneen sormi suuhun ja puheiden pyörtäminen on alkanut.
   Kiitos! Laukkuja etsin pitkään, mutta kun näin nuo, niin tiesin heti että ne oli saatava 😊 Merkki on Bric’s.

 • Ihan superkiinnostavaa, kuten kaikki muukin mitä kirjoitat töistä! Brexit on tietenkin aiheena vielä aivan erityinen. Omaa lähipiiriäni se koskettaa sen verran, että hyvä ystäväni, joka on Iso-Britannian ja Etelä-Afrikan kansalainen, joutuu nyt odottelemaan, tuleeko täällä asumisen helppouteen jotain muutosta kun EU-status viedään. Hän pärjännee kuitenkin joks tapauksessa, voi hankkia Saksankin kansalaisuuden jos siltä tuntuu. Ajatukseni ovat siis myös esimerkiksi brittitutkijoiden luona – hehän saavat suuren osan rahoituksestaan EU-projekteista.

  • Voi kiitos Oili! Statistiikasta päätellen työhön liittyvät kirjoitukset kiinnostavat ”suurta yleisöä” vähemmän kuin nk. human interest -jutut. Siksi iloitsen erityisesti sanoistasi, työhän on myös iso osa elämääni, joten siitäkin luonnollisesti tässä laaja-alaisessa blogissani kirjoittelen. Yksi englantilainen kollegani juuri tänä aamuna kiitteli minua, kun olin löytänyt ratkaisun häntä askarruttaneeseen ongelmaan. Hänen sähköpostinsa päättyi sanoihin ”…now if you could just change the referendum result as well…”

 • Tulos oli kyllä aikamoinen shokki. Mielenkiinnolla seurataan jatkoa. Firma, jonka mies perusti yhdessä muutaman kollegan kanssa toimii sekä Skotlannissa että Briteissä, senkin kannalta mielenkiintoista seurata miten tulee siihen vaikuttamaan. Mielenkiintoinen työ sinulla ja kiirettä on varmasti piisannu!

  • Niinpä, Brexitillä on laajat vaikutukset yli rajojen. Mielenkiintoiselta näyttää nyt Britannian uusi hallitus ja määrätietoinen pääministeri. Toivottavasti miehesi firmalle löytyy ratkaisuja ja vaihtoehtoja, jos tie Briteissä nousee pystyyn.
   Työni on kyllä vaihtelevaa, en voi valittaa. Saapa nähdä, mitä syksy tuo taas tullessaan 😊

 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Google photo

  Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

  Ei kai taas

  Suomi Kypros Sveitsi

  H niin kuin Hausfrau

  - ja joskus vähän muutakin

  Jaa määkö Pariisitar?

  Tampesterista Pariisiin. Ihmettelyä kahden kulttuurin välissä.

  Mielilandia

  - ja joskus vähän muutakin

  Martan matkassa

  - ja joskus vähän muutakin

  Viherjuuria

  - ja joskus vähän muutakin

  ANI KELLOMÄKI

  KOKOVARTALOFIILIS

  kalaa & baliikkia & kalabaliikkia

  - ja joskus vähän muutakin

  Ajatuksia Saksasta

  - ja joskus vähän muutakin

  %d bloggaajaa tykkää tästä: